Month: January 2011

InsyaAllah, rezeki secupak boleh jadi segantang..

Citer Ahad pagi semalam. Haku balik kampung umah bapakku. Kebetulan umah sudah dibanjiri air pd ari jumaat lagik. Tapi air sekejap jer surut. Sibbaik pondok buruk haku x kena banjir kali nih ~ sebab memang dah xdok. Haku dah robohkan. Dan haku sudah lamer ckp dgn bapakku, soh robohkan umah yg selalu dilanda banjir. Dan pindah ke kebun haku seberang jalan jer. Tapi bapakku bengkeng (mafhumnye: keras ati).

Ziarah pusara emak haku yg kepok pusara masih belum selesai terurus. Bapak pown malas nak gado2. Tapi haku x puas ati. Bukan gratis je soh org buat kepok. Ini bukan kes amal jariah, atau fardhu kifayah.

Citer psl gambar dibawah. Haku mmg nk tangkap gambar laman umah bapakku nih yg basah dan ujan sedang turun mencurah2 smlm. Sambil tangkap tiang lampu LLN (tepi jalan utama) yg masih menyala walopown waktu hampir 12 tengahari. Haku mmg nmpk mula2nye bapakku duduk ‘menongkrong’ (mafhumnye: mencangkung). Jadi lamer jugakla haku tunggu, last2 haku soh dia berlakon semula. Sibbaik orangtua haku nih jenis sporting. *Ketawa.

Dan ini bukan model berbayar jugak. Ahaks.

Kampung Sepakat Jaya (36 hours after flash flood waters subsided)

Advertisements

30/365

Pagi Sabtu semalam haku terjah ke Kampung Perigi Aceh. Tp haku x dtg awal2 suboh sbb haku tengok ujan dah turun. Dan x mungkin leh tengok mentari terbit dengan terangnye.

Ramalan cuaca kata ujan akan bterusan sampai ari Selasa. ;-(

Kampung Perigi Acheh’s river view

29/365

Malam Jumaat semlm lepas magrib dari ofis haku merempit ke Dataran Merdeka.

Ada pentas baru didirikan dikiri kanan jalan sempena Hari Wilayah nanti agaknye.

Tapi lampu neon bangunan Sultan Abdul Samad dan air pancuran tidak dihidupkan pulakk. Haku terpaksa guna long exposure dan pencahayaan dari lampu2 tepi jalan je.

Sultan Abdul Samad Building, KL

Monkey Pots Plants Motive

Bon Voyage: Kamil and testing my new lens

Semalam ada makan-makan order pizza tuk sorang kawan yg akan pergi. Walopown baru minggu lepas tolong kitorang buat drawing.

Korang letaklah gambar2 nih dlm Facebook korang. Haku xdok Facebook uoolss. *Ketawa.


Team A


Team B


Mak Dara


the last pizza ..

the groom..

Thank you for visiting.. However, comments off for this one. Gotta post & run, will catch up with your blog soon!  Have a wonderful weekend uoolss!

28/365

Arini Jumaat sudah.

Letak gambar masjid jerr.

Ini gambar masjid al-Ghaffar beberapa minggu lepas.

HDR 3 exposures. Gambar macam kartun kannns. Tapi ai laikee. *Senyum.


cik Siarbi at Masjid al-Ghaffar, Jasin

27/365

Masih gambar2 mentari di Johor.

Pagi Ahad yg lepas, lepas subuh haku terus ke Kongkong.

Dah lamer x ke situ. Jeti batu pown dah xdok. Tp diganti dgn jeti kayu.

Masa haku tunggu mentari naik segalah, ader sorang mamat indon datang ke jeti itu. Tengok2 haku pasang tripod dan amik gambar. Dan kendian, ader pakcik kampung tu datang gak. Mereka lepak2 sebelah haku smbil sandar tepi pagar jeti. Banyk yg dorang borakkan. Haku pasang telinga je. Kekadang dorang datang jenguk2 skrin LCD dslr haku.

Antara isu2 yg mereka borakkan :

  1. orang kampung – dpt RM200K pampasan sbb projek highway Senai Desaru
  2. indon – kenapa orang cina indon takut bercakap cina, dan kenapa orang cina mesia x fasih cakap melayu?
  3. singapura – ramai bunuh diri sebab kasino genting yg baru
  4. ada pak guard yg sanggup beli kamera dslr mahal sbb nk buat freelance – masyukkkk
  5. singapura lagik – kapalterbang setiap 3 minit terbang atas kepala – majunye negeri jiran kann

Postnote: “Kong Kong” according to ancient Malaysian folklore, is a gigantic mythical tiger that was said to harbor great wisdom and feast upon the hearts of weak minded villagers. Kong Kong is a haven for anglers and seasports enthusiasts with the waterfront providing a perfect setting. It is also famous for its seafood. The quiet and tranquil setting of the sea front adds to the romantic dinners here. Source: wikipedia.

Kong Kong, Masai