Month: January 2011

6/365

Selasa malam Rabu. Haku merempit ke bandaraya Shah Alam.

Sempat juga tangkap gambar masjid sebelum lampu-lampu besar ditutup. Gara-gara terperangkap dlm traffic jam di Federal Highway – tiga jam lamanya.

Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Mosque (the Blue Mosque), Shah Alam, Selangor

Postnote: Sometimes you’ll set up for a shot, only to find that the real scene is right behind you. This was the extreme case of that, as I drove around the mosque, looked for fountains, parked the car and set up for a shot of the blue mosque, only to turn around and see a white Merz photo studio set up for me. ;-P

Masjid Shah Alam, Selangor

5/365

Ari Ahad kelmarin. Lepas antar aDm ke Sarawak (airport je) dan aTi ke Melaka (asrama je), haku terjah ke bandaraya bersejarah itu.

Tembak-tembak kat Pulau Melaka sudah. Thanx to aQi sbb temankan haku, walopown tak sepenoh hati masa.

Curahat. Haku baru jer tukar kamera dslr dari Canon 40D kepada Nikon D7000. Masih kamera jenis tahap pertengahan dan manyak mende yg haku masih belajar. Tapi ada malaun yg sudah bilang gambar haku amik blur macam pakai henfon cap ayam jak. Dan ada photographer yg belagak bilang, Nikon D90 yg dia pakai lagi better gitu. Sedih kannns. 😦

Tapi tak mengapa. Haku anggap itu sbg cabaran saja. Tuk kengkawan lainns yg selalu singgah2 jenguk2 komen2 (yg membina) photoblog haku yg merapu dan tiada apa2 inih, haku ucapkan ribuan timekaseh juga. Tq.

Masjid Selat Melaka

Postnote: Tambahan gambar budak nakal (yg suka baling2 iphone) baru masuk tadika cina.

Pulau Melaka, Melaka

4/365

Haku sungguh terkilan sbb x dapek nak tangkap gambar ‘fireworks’ KLCC di tengah malam New Year kelmarin.

Letak gambar ayer pancut sudah.

KLCC Park (a day before New Year’s eve)

1/365

Rabu petang kelmarin. Lepas waktu pejabat oke, haku terus terjah ke Tugu Peringatan Negara. Ngam-ngam waktu nak tutup pula. Sempat tengok upacara menurunkan bendera dengan tiupan trumpet. Tetiba teringat upacara serupa bulan lepas di Shrine of Remembrance, Melbourne.

Today is a New Year’s day for 2011. Happy holiday everyone.


Tugu Peringatan Negara, KL

Postnote: Haku tambah gambar dibawah kerana ianya menarik perhatian. Handheld capture 3 exposures HDR.


The Cenotaph nearby the Tugu Negara.