48/365

Seperti adam a/l YB itu, yaasir (4) juger sudah mula menconteng dinding. Sejak menjak mula bersekolah tahun nih. Tapi (x spt umah mahligai banglo YB) nasib haku x baik sbb x guna cat yg boleh dikesat utk hilangkan contengan gitu. ;-(

Cerita lain. Kelmarin dr daddyziyyad (yg encem dn berdahi berdagu licin itu) ader tanye pasal kamera dslr Nikon D5000 dan D7000. Haku bukanlah pakar kamera dslr.  Tapi haku cubalah jawab soklan doc erk.

Q: byk sangat ke beza spec between Nikon D5000 (D5K) vs D7000 (D7K)?
A: setau haku, D5K ialah entri level, dan D7K tahap ptengahan.  Mestilah ada beza sbb harganye pown sudah berbeza. Tentang banyaknye, haku x pasti sbb haku pown x penah pakai D5K. Tp doc leh baca kat sini > Reasons to consider.

Q: I mean sekadar I nak suka2 buat hobby..
A: Photography is an expensive hobby. Kalo ade bajet, belila yg tahap dewa, spt D700 atau D3S ker. Because, great camera comes with great responsibility. *Senyum.

Q: D5000 tu boleh tukar2 lens mcm D7000 ke?
A: Ya, semua kamera dslr boleh tukar2 lens juger. Kalo xleh tukar lens, bukan ‘dslr’ namernye. Tp doc tau ke ‘kamera yg dslr’ tu amende?

Note: Thanx to aQi tolong translate ayat caption kt gambar bawah nih. ‘准备学校” maksudnye ‘bersedia pergi kesekolah Cina’.

at home (not HDR)

11 thoughts on “48/365

  1. ensemnya tapi awat masam ?

    nak tanya en_me jugaklah.

    kenapa shutter bunyi tapi tak snap jugak. sejak minggu lepas camtu. nak amik close-up tak leh pun.tengok manual.tak jumpa pulak.ke tak paham ?baru nak masuk setahun dah jadik camtu. kita pakai yg murah je en_me 1KD jer.

  2. Tengkiu me !!
    Toksah lah ditepek gambar itewwww..:P

    Setelah ditimbangtara, maka tinggal dua pilihan terakhir, samada join Nikon (D7K), atau saya pilih Canon(60D).

Comments are closed.