81/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part V.

Lepas breakfast di hotel, mas sopir (drebar) hantar haku gi tengok jambatan terpanjang di kepulauan batam. Sebenarnye jambatan tuh xlah panjang maner. Cumer 6 jambatan menghubungi beberapa pulau diselatan Batam. 30 menit sudah sampai.

Haku cumer sampi jambatan yg kedua dan patah balik.

Secara amnye, haku tengok pulau Batam xlah sekecil yg haku sangke. Penduduknye pown lumayan juger. Motor kapcai dimane2. “Tapi sepuloh tahun dulu Batam nih jelek pak,” kata mas sopir tuh.

Lagi satu haku perasan, orang Batam bertutur dalam bahasa Melayu spt org Johor. Baru haku teringat yg Batam pernah menjadi jajahan takluk kerajaan Johor lama sebelum dipisahkan oleh penjajah British dan Belanda.

What are the interesting places to go in Batam?

Selain rumah urut, xdelah tempat menarik nak dikunjungi.  Orang Batam sendirik mengaku gitu. Smpi drebar (pemandu haku) soh gi Tanjung Pinang (Pulau Bintan) tengok tempat sejarah spt Masjid Kuning Telor dan kuburan panjang adenye. Yg haku boleh suggest ialah Masjid Raya Besar, Coastarina (tempat fun fair), Hang Nadim airport dan Jambatan Balerang. Boring kann. Ooops hampir telupe. Ade kem bekas peninggalan orang2 pelarian Vietnam diselatan pulau.

What is the currency rate?

Masa ondway ke terminal feri Stulang Laut, haku berenti kat Pasir Pelangi tuk tukar duit indon. 1 juta rupiah = RM355.80 (ataupun RM1 = 2,810 rupiah). Masa haku nak balik di terminal Batam Center, bila haku nak beli duit rupiah  dah jadik RM1 = 2,700 rupiah, semata2 nk beli buah salak jeruk yg x jumper. Lesson learned, tukarlah duit rupiah di Malaysia.

Lagi satu haku nk citer pasal kastam tax di Batam. Masa haku beli tiket pegi balik di Stulang Laut, haku dah bayar harga tiket. Haku hingat dh x kena bayar apa2 lagik. Bila nk balik, haku terpaksa membayar tax kastam (210,000 rupiah = RM74). Sibbaik haku ade belen. Lesson learned, simpanlah baki duit indon sekurang2nye suku juta rupiah masa nak balik.

Perairan Batam, Indonesia

Masyarakat setempat menyebutnya “Jembatan Barelang”, namun ada juga yang menyebutnya “Jembatan Habibie”, karena Habibielah yang memprakarsai pembangunan jembatan itu untuk menfasilitasi ketiga pulau tersebut yang dirancang untuk dikembangkan menjadi wilayah industri di Kepulauan Riau. [+ sumber: Bromble BANE ]

Citer berkenaan jambatan Barelang nih, tetiba haku terjumpa video ada budak lompat jambatan nih semate2 nak menang motor. Korang ade bra? [+ adu nyali terjun ]

dari Jambatan Narasinga (jembatan nomor 2)

Citer lain. Haku nk mintak maap pd rakan blogger yg tetibe terjah ke ‘johor’ nak melawat Istana Lama Bukit Zaharah tetapi kuchiva kerna ditutup tuk renovasi. Takdoklah tempat lain yg menarik di ‘johor’ yg haku boleh cadang sampaikan orang ‘johor’ sendirik gi melawat batam. *Ketawa.

on top of Barelang Bridge, Batam

To be continued.

34 thoughts on “81/365

  1. Pandang-pandang aje lah Johor dan Batam dari jauh …

    Saya suka gambar dari dan nama Narasinga itu…

      1. nak habis cerita dan gambar Belon 2011 dulu !

        sibbbb baik ada zoom lens untuk skodeng Istana Zaharah !!
        setahun renovasi !!!
        aiyaaaaaa……..

      2. lamernye nk tunggu abes belon tewww.. ahaha

        istana bkt zahara direnovasi?? fuyohh, sibbaik me sempat tangkap gambar last month..

  2. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ” Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    “Tali timba ditarik perlahan
    Terasa sejuk air perigi
    Ziarah Blog tanda persahabatan
    InsyaAllah hamba datang lagi”

    Maaf kerana lama tak berkunjung yerrr .. minggu lepas agak sibuk sangat maaf lah yerr…
    Jembatan Barelang singkatan dari BAtam, REmpang, dan gaLANG adalah nama jambatan yang menghubungkan pulau-pulau yaitu Pulau Batam, Pulau Tonton, Pulau Nipah, Pulau Rempang, Pulau Galang dan Pulau Galang Baru. Masyarakat setempat menyebutnya “Jembatan Barelang”, namun ada juga yang menyebutnya “Jembatan Habibie”, karena beliau yang mula2 rialisasikan pembangunan jembatan itu untuk menghubungkan ketiga pulau tersebut dan nama jambatan itewww diambil dari nama raja-raja yang dulunya berkuasa di Melayu-Riau .
    kalau kat sana tak sebut JAMBATAN dia sebut JEMBATAN
    # Jembatan Tengku Fisabilillah:
    # Jembatan Narasinga:
    # Jembatan Ali Haji:
    # Jembatan Sultan Zainal Abidin:
    # Jembatan Tuanku Tambusai:
    # Jembatan Raja Kecil:

  3. nice info en_me..menarik..

    bukan ke batam ke yg cite laskar pelangi tu shooting? sebab bahasa dia macam bahasa melayu baku kita..

Comments are closed.