Month: March 2011

Sunset at Masjid Senai Airport

Walopown haku dh letak gambar masjid pagi tadik. Haku nak letak lagik gambar mesjid tengahari nih. Esok dah cuti weekends uools. *Senyum.

Senai, Johor

Advertisements

84/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part II.

Bila tiba di terminal feri Batam, haku terus booking Hotel berdekatan Coastarina.

Dalam pejalanan ke hotel, haku dah bincang dgn mas sopir (drebar taxi) kalo2 dia boleh bawak haku jalan2 malam tuh. Mas sopir setuju, dgn rege suku juta rupiah jer.

Kat mane pulau Batam? Dan baper besar pulau Ubin.

Semalam result SPM 2010 dah kuar. Ramai (9,239) yg dapat straight As. Yg x dpt pown lagik ramai. Dan ramai gak pembaca blog haku yg bijak2 belaka, tapi masih x tau dimana Batam kann. Jadi haku sertakan peta maps google tuk korang pikirla tengokla sendirik. *Senyum. Peratikan jugak Pulau Tekong dan kawasan tambakannye (a New Miles Wall) yg blom siap lagikk.

source: maps google

Usai mandi manda dan solat di bilik hotel, haku terus kuar (dgn mas sopir) pusing2 Batam Town Center. Mule2 gi amik gambar Masjid Raya Batam. Pastu gi Coastarina, taman tema permainan kanak2 tp tutupla pulak walopown masuk dikenakan bayaran.

Masjid Agung Batam

Coastarina Park, Batam

Lepas tangkap gambar di Coastarina, haku tanye mas sopir makanan sedap di pulau. Haku sebut nasi ayam penyet. Mas sopir bilang memang bersepah kat tepi2 longkang jalan. Disenangkan citer, haku makan dinner kat KFC jak.

Kat Coastarina nih, dgn terangnye bulan mengambang (supermoon lagik). Haku peratikan banyaknye kapalterbang2 berlegar2 rendah beratur untuk landing. Tp haku diberitahu (esok punye citer) yg Batam Airport tutup jam 6 petang. Jadik dimanakah mereka mendarat? Tak mungkin di Senai Airport pulak. Kowserr. ;-P

Coastarina Jetty, Batam

To be continued.

The Blue Mosque

Kuchiva dgn ketaksampaian hajat haku nk tangkap gambar sunset kt masjid shah alam tempohari. Haku terjah lagik tadik malam.

Tapi air tak pancutlah pulak. Dem.

[+ 6/365 ]

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam

Shah Alam Blue Mosque, Selangor

83/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part I.

Ini adalah siri pertama dari enam siri. Layann.

Walopown haku dah lamer plan nak gi Batam, tapi sungguh x ku sangke buah cempedak dah jadik nangke, ari Jumaat kelmarin haku dah terdampar di Pulau Riau itu. Even ari jumaat pown haku x yakin dapat pegi Batam sebab penjual tiket feri di Pasir Gudang terminal bilang feri kul 5.30 petang rosak pulak. Last minute haku gi feri terminal Stulang Laut. Pukul 7 malam (6 malam waktu indon barat) dah sampai pulau.

Ini pestaim haku sampai seberang. aQi pown samer.

Dlm pejalanan naik feri tuh, haku nampak jelas Pulau Ubin yg sudah berpagar besi sekelilingnye. Macam negara Israel pulak. Dan Pulau Tekong yg semakin luas kawasan tambakannye. Agak2 dorang amik pasir dari maner erk?

Johore Straits

To be continued.

82/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part VI and the last part. Sama macam siri episode Star Wars pulak. *Ketawa.

Olehkerane xdok tempat2 menarik lain, dari Jambatan Barelang haku soh mas sopir (drebar) terus antar ke terminal feri Batam Centre.

Sampi kt terminal dah kul 9, bila haku amik boarding pass kul 10.30am punye feri, tetiba dapt order soh haku beli buah salak jeruk banyak2 pulak. Kalo de orang jual buah salak tepi2 longkang bolehlah haku belikan. Nak tunggu shopping mall sebelah terminal pulak bukak kul 11. Aper barang kann? Sbb kat situ je ade jual buah2an selain pasar Nagoya yg agak jauh. Last2 haku belikan jer donut kat Big Apple Tesco Extra Plentong sudah.

Dipendek citer, kul 1.30 ptg (waktu Malaysia) dah sampi Stulang Laut.

Kesimpulannye, haku berpuas ati dgn berpetualangan (pengembaraan) haku yg pertama ke Batam kelmarin. Walopown secara terjah2 dlmasa yg singkat saje. Yg penting perbelanjaan mengikut bajet dan xdok kejadian yg x diingini berlaku. Tapi wisatawan haku nih xdok kena mengena dgn planning haku nak gi Bali bulan depan ye kengkawan. *Senyum.

Bukit Batam, Indonesia

Dan macam siri Star Wars jugak, haku sengaje letak Part IV, V dan VI dulu. Part I, II and III akan menyusul kemudian. Tungguu.

Batam Town Center, Indonesia

The End.

81/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part V.

Lepas breakfast di hotel, mas sopir (drebar) hantar haku gi tengok jambatan terpanjang di kepulauan batam. Sebenarnye jambatan tuh xlah panjang maner. Cumer 6 jambatan menghubungi beberapa pulau diselatan Batam. 30 menit sudah sampai.

Haku cumer sampi jambatan yg kedua dan patah balik.

Secara amnye, haku tengok pulau Batam xlah sekecil yg haku sangke. Penduduknye pown lumayan juger. Motor kapcai dimane2. “Tapi sepuloh tahun dulu Batam nih jelek pak,” kata mas sopir tuh.

Lagi satu haku perasan, orang Batam bertutur dalam bahasa Melayu spt org Johor. Baru haku teringat yg Batam pernah menjadi jajahan takluk kerajaan Johor lama sebelum dipisahkan oleh penjajah British dan Belanda.

What are the interesting places to go in Batam?

Selain rumah urut, xdelah tempat menarik nak dikunjungi.  Orang Batam sendirik mengaku gitu. Smpi drebar (pemandu haku) soh gi Tanjung Pinang (Pulau Bintan) tengok tempat sejarah spt Masjid Kuning Telor dan kuburan panjang adenye. Yg haku boleh suggest ialah Masjid Raya Besar, Coastarina (tempat fun fair), Hang Nadim airport dan Jambatan Balerang. Boring kann. Ooops hampir telupe. Ade kem bekas peninggalan orang2 pelarian Vietnam diselatan pulau.

What is the currency rate?

Masa ondway ke terminal feri Stulang Laut, haku berenti kat Pasir Pelangi tuk tukar duit indon. 1 juta rupiah = RM355.80 (ataupun RM1 = 2,810 rupiah). Masa haku nak balik di terminal Batam Center, bila haku nak beli duit rupiah  dah jadik RM1 = 2,700 rupiah, semata2 nk beli buah salak jeruk yg x jumper. Lesson learned, tukarlah duit rupiah di Malaysia.

Lagi satu haku nk citer pasal kastam tax di Batam. Masa haku beli tiket pegi balik di Stulang Laut, haku dah bayar harga tiket. Haku hingat dh x kena bayar apa2 lagik. Bila nk balik, haku terpaksa membayar tax kastam (210,000 rupiah = RM74). Sibbaik haku ade belen. Lesson learned, simpanlah baki duit indon sekurang2nye suku juta rupiah masa nak balik.

Perairan Batam, Indonesia

Masyarakat setempat menyebutnya “Jembatan Barelang”, namun ada juga yang menyebutnya “Jembatan Habibie”, karena Habibielah yang memprakarsai pembangunan jembatan itu untuk menfasilitasi ketiga pulau tersebut yang dirancang untuk dikembangkan menjadi wilayah industri di Kepulauan Riau. [+ sumber: Bromble BANE ]

Citer berkenaan jambatan Barelang nih, tetiba haku terjumpa video ada budak lompat jambatan nih semate2 nak menang motor. Korang ade bra? [+ adu nyali terjun ]

dari Jambatan Narasinga (jembatan nomor 2)

Citer lain. Haku nk mintak maap pd rakan blogger yg tetibe terjah ke ‘johor’ nak melawat Istana Lama Bukit Zaharah tetapi kuchiva kerna ditutup tuk renovasi. Takdoklah tempat lain yg menarik di ‘johor’ yg haku boleh cadang sampaikan orang ‘johor’ sendirik gi melawat batam. *Ketawa.

on top of Barelang Bridge, Batam

To be continued.

Supermoon (almost)

Sabtu malam semalam merupakan malam ‘supermoon’ – bulan mengambang penuh dgn jarak yg paling hampir dgn bumi. Kali terakhir 18 tahun yg lampau (thanks to mQ). Olehkerana haku dah nmpk terangnye bulan dgn langit cerah tanpa awan di Batam malam sebelumnye, jadi bile haku balik haku terus amek gambar almost-supermoon semalam. Haku pakai Nikon D7000, tripod, sigma lens 18-250mm at 250mm focal length. Setting ISO 200, F/6.3, 1/800 second exposure. Masa nih dah kul 9.41 malam.

Masai, Johor

Bawah adalah gambar supermoon (superlah sangat kann) pagi tadik semasa haku nak gi keje pulak. Bulan yg satu.

a view from Bukit Belachan, Ampang