Light Painting Project – not HDR

Masai, Johor
Canon 7000, Sigma 18-250mm at 18mm focal length, f/11, 30sec, ISO-100

“The Piano” – haku tembak gambo nih dgn aBo sebagai model. Dalam bilik yg gelap gulita. Bile melibatkan manusia, pastikan mereka bersedia tuk x begerak dikeseluruhan exposure, pergerakan mata pown leh mengaburkan foto. 30 saat yg digunakan cukup untuk haku terangkan model, kekunci piano, dan buku latihan piano. Guna flash light (bukan speedlight atau flash light kat kamera), tapi orang British panggil torch light, orang Melayu panggil Lampu Picit (Minang = celait, Banjar = suar, Singkawang = senter, Sarawak = slait, Perak = selait, Kedah = toslet, Jawa = lampu urut). Lilin dinyalakan 2 saat (yg pertama, kemudian tiup padamkan) saja tuk mengelakkan exposure terlampau.

Citer pasal entri sblom nih. Ramai yg ingat haku main2 bile haku ckp xnak update blog nih hari2. Haku nk berehat jerr. Ada kengkawan ingat haku dah ke Bali. *Ketawa. Dan gambo aBo diatas bukanla HDR.

49 thoughts on “Light Painting Project – not HDR

    1. doc, actually 30 seconds long exposure in total darkroom, tp padamkan lilin pd 2 seconds yg pertama.. then for the last 28seconds, gune torchlight suluh kat subjects .. ghitewww

  1. en_me, adelah saye jeles tengok aBo seusia 10 tahun boleh ade piano..adelah saye dari dulu bercite-cite mahu pandai main piano tapi tiade peluang..

    kesiannnn saye..
    πŸ˜€

    1. no worry my dear.. rejeki ko len pulak kekdahnyerr.. uhuhu

      ps: piano tu bukan aBo punye sorang, piano tuk satu famili oke..πŸ˜‰

  2. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ” Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom terjah kami (klik entry terbaru) cherede

    sebatang lilin menerangi suasana malam… good job…. kalau kamera aku mmg nampak golap ajerrr… macam tak ade letrik… tapi ko nampak jelas beb…

Comments are closed.