Si Bongkok Tanjong Belungkor

Tanjung Belungkor, Kota Tinggi

Curahat dulu. Si’Bangsat’ itu (dgn komen yg x membina langsung) masih nak gedik mengomen walopown haku dah SPAM. Penat tau nak tukar2 blog selalu cakap mencarut nih.

.

Sudah lame haku nk gi Tanjung Belungkor. Tujuan nak jejak pusara si Bongkok Tanjung Puteri.  Sblom nih haku dah sampi Teluk Sengat (Kota Johor Lama) dan Tanjung Pengelih. Haku tak tahu kenape ada feri terminal (ulang alik ke Temasik) di Tanjung Belungkor dan Tanjung Pengelih, padahal dari segi geografi, kedua2 tempat nih xlah jauh sangat antara satu same lain. Sepelaung jer.

Sebenarnye hari Sabtu haku nak gi Tanjung Belungkor, tapi ada hal urusan seri paduka pulak. Hari Ahad petang kul 3 petang haku dah bekejaran ke sana. Spt yg dijangke, kul 5 petang dah sampi. Lagik dua jam tunggu sunset pulak.

Hampir di Tanjung Belungkor, seblom simpang kiri ke terminal feri, haku tengok jalan menghala kedepan x berape jauh nmpk dah sungai. Haku singgah di muara sungai dulu, tengok2 port yg baek tuk gambar matahari sunset nanti. Ada jeti dan dihujung jeti ada warung pulak. Ada ramai pelanggan disitu. Haku mundar mandir dulu disitu dan haku tengok orang tempatan nampak friendlier. Tak jauh disitu, haku nmpk juga beberape barge pengangkut pasir sedang bekerja.

Umno Pas mundar mandir di jeti kayu terapung tuh, haku meronda ke terminal feri Tanjung Belungkor pulak. Terminal feri yg lengang. Ada beberapa staff yg off duty agaknye sedang bersukan dan beriadah (main pingpong) diperkarangan terminal. Ada staff lain yg sedang lepak2 di bangunan quarters x jauh dari situ. Haku jalan2 ke tepi pantai yg berpagar keseluruhannya. Nak tangkap gambar pown serba salah dgn signboard ‘no photography’ terpampang dikebanyakkan tempat. Tapi xdokla makguard yg datang kejar2 xkasik amek gambo pulok.

Tanjung Belungkor

ETA sunset, haku bertolak semula ke jeti kayu di muara sungai tadi. Tapi haku x terus ke jeti kayu yg ade warung disitu. Haku melencong ke sebelah kiri ade barge yg sedang parking x begerak (gambar kedua atas) dan disebelahnye ada bot tekong. Haku memang tertarik dgn keadaan kapal barge yg tersadai kerana penoh karat dan sesuai untuk amek gambo HDR berlatarbelakangkan mentari yg silau. Haku masuk juge kedalam kawasan pagar dan tangkap gambar diatas.

Pas puas tangkap gambar barge, aku, aBo dan yaasir pown gi lepak kat warung sambil order minuman dan kueh teow goreng (mee goreng dah abes oke). Sambil haku dirikan tripod atas warung terapung itu. Memang warung terapung atas rakit, bile ada kapal atau bot lalu, mesti terumbang ambeng gitu. Yaasir sibuk main dan kaco2 anak kucing. Takut2 je kalo terjatuh dalam sungai kann.

Masa haku tangkap gambar sunset kat atas warung terapung tu, sibuklah abang tokey warung tanye haku macam2. Haku pown tanye abang tokey warung juger pasal kapal2 barge yg banyak lalu lalang angkut pasir ke mane kalo x ke negara jiran pulau tekong itu. “Kan dah x boleh export pasir?”, tanye haku nak test market. Korang nak tahu ape abang tokey warung tu bilang? Itupown pas tengok scan haku dari atas kepala ke bawah kaki beberapa kali. Mesti pas dia yakin haku bukan Karam Singh Walia yg dah hina melayu tuh.  “Itu kat Tv je enchek me, kat sinih business as usual ..”, kata abang tokey warung dgn senyum kambengnye.

Masa haku berkemas2 nak balik, ade sorang brader sibuk soh haku amek gambar kat belah hujung sane. Leh nmpk mentari terbenam sbb kat warung nih dilindungi daratan dan pokok2. Sambil itu kami citer sikit2 pasal politik dan pertahanan negara yg haku xleh nak sebut2 kat sinih. Leh kena tahanan ISA oke. Kehh.

the Tanjung Belungkor’s kitten (not HDR)
Nikon D7000, Sigma 18-250mm at 80mm, f/5, 1/640s, ISO 800

Citer pasal yaasir (gambar paling atas). Kalo dulu mase yaasir kecik sikit dan lincah susah haku nak amek gambonye. Sekang nih haku dah leh soh yaasir stand still (beberape saat) tuk haku amek gambo2 HDRnye. Walowpown anak kucing tu dtg gesel2 dan kaco kakinye. Yaasir diri tegak, dia dah paham. Gudboy.

Berbalik pada tujuan asal haku datang Tanjung Belungkor nak cari pusara si Bongkok Tanjung Puteri. Taksub dengan sunset dan citer kapal tekong angkut pasir disitu, sampi lupe pulak nak tanye. Dem.

.

Curahat lagik (sengaje ulang). Si’Bongok’ itu (dgn komen yg x membina langsung) masih nak gedik2 mengomen walopown haku dah SPAM. Penat tau nak tukar2 blog selalu cakap mencarut nih.

.

Dan tuk kengkawan yg lain, haku nak mintak maap naa. Jumpe anda disana. Di sana.

Advertisements