WISATAWAN DI BALI: DAY ONE

Wilayah Persekutuan Putrajaya

Pagi2 semalam (Jumaat) pas Subuh sudah singgah di Putrajaya. Mencari spot yg baik utk tangkap gambo Masjid Besi semasa sunrise memang mencabar juge. Dengan takdok bau jalan utk parkir mobil dan terpakse parkir kat tanah yg becak pulak.

Dari LCCT Sepang, sampai Ngurah Rai Bali International Airport sudah petang. Bergegas ke hotel di Sanur, sempat masuk bilik hotel utk mandi dan solat. Bergegas ke Uluwatu nak tengok tarian kechak ketika sunset. Berkejar-kejaran dgn ramainye orangramai. Kebetulan arini (Jumaat) adalah hari Good Friday dan cuti umum di Indonesia, Singapore, Hong Kong dan sewaktu dengannye. Sibbaik sempat tangkap gambar sunset dan tengok tarian kechak dipenghujungnye.

Dari Uluwatu haku terus dibawa ke Jimbaran Restoran. Dalam perjalanan haku singgah di Pecatu Indah Resort – amek gambo patong monyet bersilat pulak. Dan di Jimbaran Restoran pon jalan macet macam biasa je. Makan dinner seafood. Ooops tambah fanta merah satu. Balik ke hotel haku terus download segala gambo2 dari memory card ke laptop. Tapi haku tau takleh nk update blog sbb internet takdok.

Lesson learned hari pertama.

  • Tak payah cepatkan jarum jam sbb waktu di Bali dgn waktu di Masai sama. Memang 3 jam penerbangan.
  • Kena isi borang ‘declaration’ masa nak masuk Bali oke.
  • Pastikan bawak power socket adaptor sbb tak sama power plug dgn negara seberang. Walopon power ratingnye sama. Tapi sibbaik hotel ada sediakan adaptor utk disewa.

Disclaimer: Kalo ader yg terase entri2 haku gi Bali ni nampak macam nak menunjuk2 haku mintak maap naa. Haku takdok niat pun nak berlagak ke ape. Just nak share citer jer. Boleh kan. Kalo tak suke, leh klik Button X kat atas kanan oke. Dan entri2 haku nih takdok kena mengena dengan blogger lain yg baru balik dari Bali juger. Kalo ader persamaan gambo2 dan citer2 anggaplah itu sebagai kebetulan saje. Ayat klise gitu.

[Private: me and three dancers ]