WISATAWAN DI BALI: DAY TWO

Pagi2 haku dah tercanguk tepi pantai Sanur bakang hotel tembak gambo sunrise. Tapi awan tebal tak dpt tangkap gambo mentari pulak.

Tempat pertama haku pegi pagi nih ialah ke Batu Bulan Village, tengok tarian Barong & Kris. Dapat bergambo dgn penari2 dibakang pentas.

Pastu kami terus ke bandar Ubud, singgah tengah jalan melawat kuil dalam perjalanan ke Saraswati. Disitu tak sempat nak tunggu Cock Fighting kul 2 petang pulak.

Singgah di Tegalalang amek gambo sawah padi dilereng bukit yg ijo dan cantik juger. Sibbaik takdok pacat uoolss.

Haku lunch kat restoran di Kintamani bersebelahan Mount Batur dan Danau Batur. Disebelahnye ade Mount Abang. Kat pintu masuk restoran ada penjaja terdesak dan mendesak macam biasa jual barang tourist musholla (surau) yg bersih.

Dari Kintamani terus ke Tampaksiring yg ada holy spring temple – tengok orang mandi (bukan telanjang oke). Kuil Thirta Empul yg dibina sejak abad ke 11.

Tak kesampaian melawat Goa Gajah di kampung Bedulu.

Balik dari Tampaksiring hari dah malam, jadi haku terus pulang ke hotel di Sanur. Itupun berenti makan malam di restoran Minang berdekatan situ.

Lesson learned hari kedua:

  • Tak bawak external flash haku (tertinggal dirumah hinggap) memang sesuatu yg amat mendukacitakan.
  • Tripod walopon dibawak dan dikendong selalu, tapi tak penah digunakan walopon pada cuaca gelap.
  • I need extra battery. Tapi arini ngam2 jer sampai kat tempat restoran minang battery pon kong.

Advertisements