Month: April 2011

LIHAT DALAM AIR CAMPAK SATU BATU BAYANG PUN HILANG

Pas anto aTi ke asramanye di Jasin petang Ahad lepas, haku mula2 hingat nak gi Istana Seri Menanti.  Nak tangkap gambo sunset disana. Tapi takut tak sempat pulak. Lagipown kalo sempat takut pulak gate istana dah ditutup.

Jadik dipendekkan citer, haku dah sampi kat SOUQ Putrajaya sblom magrib. Dapat tangkap gambo sunset kat tasik. Sekeping dua sudah.

Souq is a Persian word that means a street of small stalls. The Souq at the lower level of Masjid Putra in Putrajaya

Putrajaya Lake

Usai solat dlm masjid, sblom balik sempat lagik tangkap gambar bulan yg tengah terang mengambang. Malam 14 haribulan Jamadilawal 1432 Hijrah. Haku sengaje tak letak watermark atau caption dalam gambo nih. Ade ke saper nak amek, pastu claim die punye gambo? Hummmmm.

Pascanota: sumer gambo2 nih haku amek tak pakey tripod oke, pakey handheld jerr.. this is why ai laike my Nikon D7000!

Dataran Putrajaya
Nikon D7000, Sigma 18-250mm at 250mm, f/6.3, 1/1600sec, ISO 200

GETTING STARTED IN FOOD PHOTOGRAPHY

Selalunye kalo haku pi ‘johor’ (baca, JB oke), haku makan lunch kat restoran LC Catering. Selalunye gak kat situ haku order Nasi Ayam Penyet. Air tembikai laici.

Tapi Sabtu lepas, haku try menu utk 6 orang makan. Siakap tiga rasa, sotong goreng tepong, udang butter, kangkong sambal belacan, telor dadar, tomyam campur. Air tembikai laici utk haku juger.  Leh memboroikan peghot dan mengempis wallet. *Ketawa.

Jalan Tebrau

BUKAN SEBARANG LONGKANG

Dulu penah haku dapat emel pasal youtube kelakar p.ramlee hangtuah failed spm.

Sejak kebakangan nih, fenomena miming (lips synchronization) cikgu shida juge yg popular. Lebih sejuta hits orang tengok youtube dia. Bukan setakat tuh, rancangan talk show si Faizal, dan datuk siti nurhaliza pown jemput dia uoolss. *Kagum.

Dan semalam, Harian Metro Ahad, 3 mukasurat citer pasal cikgu shida dari parit.

Alahai, tetibe teringat dah lamer haku tak interbiu kengkawan uoolss.  Ker ade kengkawan yg nak interbiu haku yg tak fofulerr nih pulak. *Senyum.

from P.A.R.I.T. with love

HE GOT 53 GREAT-GRANDCHILDREN

Lagi citer kat Punggur Batu Pahat.

Pas tembak2 sunset kat pantai Punggur, haku solat magrib kat Masjid Rengit. Depan rumah sewa anak sedara haku (anak pompuan kakak haku) yg baru bersalin.

Punggor, Rengit
Nikon D7000, Sigma 18 – 250mm at 18mm, f/20, 6sec, ISO 800

Kebetulan anak sedara haku tuh baru bersalin. Anak ketiga. Cicit ke lima poh tiga bapak haku. Itulah keistimewaan bapak haku – walopown uzur masih leh ingat baper orang cucu (32) dan cicit dia (53). Sampi haku saje tanye leh hingat tak baper orang anak bapak? *Senyum.

my old man, yaasir and aQi

Citer pasal gambo2 dlm entri nih haku tak guna HDR. Kecuali yg atas haku guna mode manual (M) long exposure, gambo2 famili yg lain haku gune auto (butang ijo ;-)) sajer.

Rengit, Batu Pahat

EXCAVATOR AND SUNSET

Dah lama haku nak amek gambo tractor di waktu senja. Kalo buat HDR memang menarik juger.

Kebetulan kelmarin masa kat Pantai Punggur ade excavator disana. Di sana. Tapi posisinye taklah baper mancongkam. ;-p

Pantai Rekreasi Punggur, Batu Pahat