Month: April 2011

4 MONTHS WITH NIKON D7000

Nikon D7000

Ya, dah 4 bulan haku pakai kamera dslr Nikon D7000 nih. Seblom nih haku dah pakai Canon EOS 40D selama 3 tahun. Kedua2nye tahap menengah. Haku tak penah pakai kamera dslr Nikon yg lain, jadi haku takleh nk buat perbandingan. Tapi haku nk citer saje pengalaman haku.

Berbanding dgn Canon EOS 40D, haku tak nmpk sangat perbezaannye. Gambar2 yg haku amek pown lebih kurang same canteknye. Yg buruk pown same juger. Dan kedua2nye menghasilkan habuk2 kering sensor pd gambar2 landscape. Especially kalo amek pd aperture f/22. Haku penah anto Nikon baru haku utk diservis kat Nikon Center, tp 2-3 ari pastu habuk pown kembali jugak.

Kelebihan skit cume D7000 baru haku nih ada 2 slot utk memory card. Ada switch tuk amek 3 bracketing photos sekali tekan. Kalo tak, haku kena amek dan tukar exposure secara manual kalo nak wat gambar HDR. D7000 haku leh amek video, tp haku tak penah gune. Haku dah serik dgn video.

Yg haku tak suke psl D7000 ni sbb haku suke amek gambar HDR guna RAW + Jpeg fine. Problemnye masalah tak cukup memory buffer.  Kena tarik nafas panjang2 antara bracketing shots.

Itu aje kot. Lain2 haku layann.

Hummmmmmm.

LONGKANG ITU MASIH DITEPI JALAN

Jalan Tepi Parit, Gerisek
Nikon D7000, Sigma 18 – 250mm at 18mm, f/22, 1sec, ISO 200

Haku masih mendrem oke. Hummmmmm.

Dah beberapa hari haku tak bukak kotak komen blog nih tembak2 guna kamera dslr. Letak gambar lama van buruk dulu-dulu. Circa 15 Februari 2011.

Haku nk citer sikit pasal gambar van burukku kat atas. Sebenarnye haku nk amek gambo sawah padi yg mengijo luas terbentang (gambar bawah) waktu sunset berlatarbelakangkan Gunung Ledang. Tapi mentari tenggelam jauh kekiri lah pulak. Masa bungkus2 nak balek haku tengok van burukku nmpk menarik juger sbb parking atas perbatasan yg agak tinggi. Nmpk sawah mengijo dan langit yg sedang membiru. Dan bulan terang sebagai bonus.

[+ 49/365 ]
[+ 20 Feb 2010 – blog orglen ]

Kampong Sawah Ring, Gerisek, Tangkak

Citer lain. Pagi tadi haku tertengok MHI – hai hai hai. Host oleh Abby Fana dan Waheeda. Mula2 haku layan jer. Citer pasal khasiat pokok pucuk manis (Sauropus androgynus). Sebenarnye haku selalu keliru nama artis Waheeda dgn Wardina. Selalu macam gitu. Tapi pagi tadi, tetiba Abby pown tersasul panggil ‘Wardina’ sampai melenting bini Ustaz Akhil Hayy itu. *Ketawa – rupa2nye bukan haku sorang yg nyanyuk oops. Ek eleh, tapi ada orang lain pown panggil ‘Wahidung’ pulak (motip ?). Ya, cite pokok pucuk manis yg leh buat penawar pelbagai penyakit spt Penawar Sakit Kepala, Menambahkan Darah, Mengurangkan Tekanan, Memulihkan Rasa Gatal Di Kemaluan. Tapi kalo ‘Sakit Hati’ x dapat nak tolong, kata Waheeda itu. *Senyum.

Haku masih mendrem oke. Hummmmmm.

BERPETUALANGAN PERIGI ACHEH: REVISITED

old jetty

Arini malam Jumaat sudah. Esok orang Melaka cuti2 pulak. *Senyum.

Pagi2 Ahad usai Suboh haku dan bang man*sam dan zaki dah terjah Kampong Perigi Acheh. Konon2 nak amek gambar sunrise. Tapi awan x chanteklah pulak. Sibbaik x ujan. Sebenonye semalamnye kami nak pi Senibong nk tangkap sunset, tapi ujan anjing dan kuching pulak. TT kat Osman Masai dulu.

[ + 20 May 2009 – Berpetualang ke Perigi Acheh: Part Une ]

Kampong Perigi Acheh

Pasir Gudang

URBAN DECAY JB

‘ Johor ‘

Inspired by bro man*sam – sorang kontraktor, arkitek, photographer, yg baru jer umahnye dimasuki majalah Anjung Seri (bulan April 2011 nih, kali kedua uools). Haku terjah juge bangunan rumah kerajaan lama bersebelahan penjara lama JB yg sekang dijadikan muzium. Sepelaung jer dari Istana Bukit Zaharah (Istana Bunga Cengkih) yg tgh direnovasi itu.

p/s: haku x majuk ye kengkawan.. haku tengah mendrem.. *Senyum.

Jalan Dato’ Dalam

off Jalan Khalid Abdullah

SEKERAS KERIKIL

Jalan Midlands, Kulaijaya

Pagi2 Sabtu haku dah balik kampung. Ziarah bapak haku yg sedang uzur. Ituari kan dok kat umah abang haku di Felda Tenggaroh.

  • Badan sebelah masih kena stroke x leh gerak.
  • Marah pada anak2 yg xnak balik jenguk.
  • Masih degil nak buat parang yg orang order.
  • Sibbaik de adik pompuan sanggup berenti keje nak jaga.
  • Dah warning xnak gi spital, xnak berurut, xnak macam2.

Haku kuar umah awal pagi sbb haku nak amek gambo matahari terbit kat Gunung Pulai nih.

[+ 3 May 2010 – Gunung Pulai ]

Citer lain. Balik dari kampung, haku sempat tengok movie HBO – Mr Holland’s Opus. Memang bergelinang airmata. Sentimental sungguh haku. *Ketawa.

Nota kecil. Drama sekeras kerikil lakonan mantap Jalil Hamid dan Fauziah Nawi yg berkesan. Tapi haku tengok sekali, lama sudah, itupun x abes. Nak download torrent rasa malaslah pulak.

Jalan Sawah, Pekan Nenas

Si Bongkok Tanjong Belungkor

Tanjung Belungkor, Kota Tinggi

Curahat dulu. Si’Bangsat’ itu (dgn komen yg x membina langsung) masih nak gedik mengomen walopown haku dah SPAM. Penat tau nak tukar2 blog selalu cakap mencarut nih.

.

Sudah lame haku nk gi Tanjung Belungkor. Tujuan nak jejak pusara si Bongkok Tanjung Puteri.  Sblom nih haku dah sampi Teluk Sengat (Kota Johor Lama) dan Tanjung Pengelih. Haku tak tahu kenape ada feri terminal (ulang alik ke Temasik) di Tanjung Belungkor dan Tanjung Pengelih, padahal dari segi geografi, kedua2 tempat nih xlah jauh sangat antara satu same lain. Sepelaung jer.

Sebenarnye hari Sabtu haku nak gi Tanjung Belungkor, tapi ada hal urusan seri paduka pulak. Hari Ahad petang kul 3 petang haku dah bekejaran ke sana. Spt yg dijangke, kul 5 petang dah sampi. Lagik dua jam tunggu sunset pulak.

Hampir di Tanjung Belungkor, seblom simpang kiri ke terminal feri, haku tengok jalan menghala kedepan x berape jauh nmpk dah sungai. Haku singgah di muara sungai dulu, tengok2 port yg baek tuk gambar matahari sunset nanti. Ada jeti dan dihujung jeti ada warung pulak. Ada ramai pelanggan disitu. Haku mundar mandir dulu disitu dan haku tengok orang tempatan nampak friendlier. Tak jauh disitu, haku nmpk juga beberape barge pengangkut pasir sedang bekerja.

Umno Pas mundar mandir di jeti kayu terapung tuh, haku meronda ke terminal feri Tanjung Belungkor pulak. Terminal feri yg lengang. Ada beberapa staff yg off duty agaknye sedang bersukan dan beriadah (main pingpong) diperkarangan terminal. Ada staff lain yg sedang lepak2 di bangunan quarters x jauh dari situ. Haku jalan2 ke tepi pantai yg berpagar keseluruhannya. Nak tangkap gambar pown serba salah dgn signboard ‘no photography’ terpampang dikebanyakkan tempat. Tapi xdokla makguard yg datang kejar2 xkasik amek gambo pulok.

Tanjung Belungkor

ETA sunset, haku bertolak semula ke jeti kayu di muara sungai tadi. Tapi haku x terus ke jeti kayu yg ade warung disitu. Haku melencong ke sebelah kiri ade barge yg sedang parking x begerak (gambar kedua atas) dan disebelahnye ada bot tekong. Haku memang tertarik dgn keadaan kapal barge yg tersadai kerana penoh karat dan sesuai untuk amek gambo HDR berlatarbelakangkan mentari yg silau. Haku masuk juge kedalam kawasan pagar dan tangkap gambar diatas.

Pas puas tangkap gambar barge, aku, aBo dan yaasir pown gi lepak kat warung sambil order minuman dan kueh teow goreng (mee goreng dah abes oke). Sambil haku dirikan tripod atas warung terapung itu. Memang warung terapung atas rakit, bile ada kapal atau bot lalu, mesti terumbang ambeng gitu. Yaasir sibuk main dan kaco2 anak kucing. Takut2 je kalo terjatuh dalam sungai kann.

Masa haku tangkap gambar sunset kat atas warung terapung tu, sibuklah abang tokey warung tanye haku macam2. Haku pown tanye abang tokey warung juger pasal kapal2 barge yg banyak lalu lalang angkut pasir ke mane kalo x ke negara jiran pulau tekong itu. “Kan dah x boleh export pasir?”, tanye haku nak test market. Korang nak tahu ape abang tokey warung tu bilang? Itupown pas tengok scan haku dari atas kepala ke bawah kaki beberapa kali. Mesti pas dia yakin haku bukan Karam Singh Walia yg dah hina melayu tuh.  “Itu kat Tv je enchek me, kat sinih business as usual ..”, kata abang tokey warung dgn senyum kambengnye.

Masa haku berkemas2 nak balik, ade sorang brader sibuk soh haku amek gambar kat belah hujung sane. Leh nmpk mentari terbenam sbb kat warung nih dilindungi daratan dan pokok2. Sambil itu kami citer sikit2 pasal politik dan pertahanan negara yg haku xleh nak sebut2 kat sinih. Leh kena tahanan ISA oke. Kehh.

the Tanjung Belungkor’s kitten (not HDR)
Nikon D7000, Sigma 18-250mm at 80mm, f/5, 1/640s, ISO 800

Citer pasal yaasir (gambar paling atas). Kalo dulu mase yaasir kecik sikit dan lincah susah haku nak amek gambonye. Sekang nih haku dah leh soh yaasir stand still (beberape saat) tuk haku amek gambo2 HDRnye. Walowpown anak kucing tu dtg gesel2 dan kaco kakinye. Yaasir diri tegak, dia dah paham. Gudboy.

Berbalik pada tujuan asal haku datang Tanjung Belungkor nak cari pusara si Bongkok Tanjung Puteri. Taksub dengan sunset dan citer kapal tekong angkut pasir disitu, sampi lupe pulak nak tanye. Dem.

.

Curahat lagik (sengaje ulang). Si’Bongok’ itu (dgn komen yg x membina langsung) masih nak gedik2 mengomen walopown haku dah SPAM. Penat tau nak tukar2 blog selalu cakap mencarut nih.

.

Dan tuk kengkawan yg lain, haku nak mintak maap naa. Jumpe anda disana. Di sana.