Month: May 2011

HOW TO SPLIT HOLIDAYS AMONG FAMILY MEMBERS

Cuti sekolah bermula sudah. Begitu juga, esok dan lusa adalah hari Gawai.

mQ (baca my Queen oke) and anak2 nomor 3 4 dan 5 DAH balik rumah panjang hari Ahad lepas.

Haku and anak nomor 1 AKAN gi jalan2 carik sunset kat utara pulau. Mulai esok.

Anak nomor 2 DOK diam2 kat hostel kolej jer. Bolehh.

Advertisements

TI BI ES

Terminal Bersepadu Selatan – Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS)

Pagi Senin. Jam 3 something.

Kalo dulu di Puduraya, turun bas, berebut2 ulat teksi panggil kita. Di terminal sementara Bukit Jalil pon sama.

Bulan lepas, sudah turun kat Terminal Bersepadu Selatan. Stesen bas yg canggih macam airport KLIA lah pulak. Takdok lagik ulat2 teksi pekik2 nak anto kita bila turun bas. Turun dari bas gi kat hentian teksi bawah terminal. Drebar teksi bermeter sudah menanti. Kalo ke Bukit Belachan, tiga poh hinggit saje – rege pas midnight.

Minggu lepas, Senin pagi, waktu yg sama. Turun dari bas, kuar ke dewan terminal. Ada pulak mamat2 kemas berpakaian sut hitam. Pekik2 macam ulat2 teksi kat Puduraya atau Bukit Jalil. Walopon kita tahu kena naik teksi kat hentian bawah terminal. Tapi kalini kena bayar kat kaunter tiket pulak. Lima poh dua hinggit sudah. Dem.

I HAD A MOTORCYCLE ACCIDENT TODAY

Kemalangan semalam pagi. Jatuh skuter. Bukan salah sendiri. Tapi salahkan lori sampah yg buang air busuk tengah jalan – selekoh u-turn depan ofis. Dem.

Thanx to Hdi sbb susah payah antar haku gi hospital. Sanggup tunggu sampai habes dressing dan amek ubat.

Cuma haku terpk gak bila doktor hospital check blood pressure kt tangan haku. “Walopon normal, tp jarang sangat bp orang lelaki bawah 100 (bacaan systolic, top number)”, katanya. Sampai dia tanye samade aku nih atlet agaknye. Dulu penah gak doktor klinik (baca DrSingh oke) bgtau benda yg same.

Dan bile doktor tu nak bagi mc dan dengan sopan santun haku kata tak payah, macam pelik pulak dia tengok haku. Haku nak tanye pada kengkawan doktor blogger, “pelik sangatkah haku nih doc?” Dan haku bekerja sampai kepetang semalam oke, walopon sakit lutut Tuhan saje yg tau.

Pascanota. Sila abaikan parut2 luka kakiku yg lamer.

KLCC SUNSET: NOT HDR

Nikon D7000, Nikkor 50mm, f/11, 15sec, ISO 100

Pas dari makan nasi ayam mancongkam, haku patah balik ke Tasik Titiwangsa pulak.

Dan gambar KLCC kali nih haku tak pakai spender HDR. Dengan kombinasi setting aperture, shutter speed, dan ISO yg sesuai pon leh menghasilkan gambo senja yg menarik juger.

[+ 85/365 ]
[+ 25 Nov 2010 ]

Citer lain. Someone asked me to un’pekak’kan this blog sekejap. Then I said, why not. *Senyum.

NASI AYAM MANCONGKAM: REVISITED

Dah lama haku tak pekena nasi ayam mancongkam.

Semalam petang, haku merempit ke Jalan Gombak yg sudah diperbesarkan jalan besarnye. Papantanda restoran pon sudah bertukar baru dgn nama yg baru juger – MANCONGKAM Chicken Rice. Tapi rasa, style dan taste masih maintain sama.

[+ May 2008 ]
[+ Jan 2008 ]

POOR MAN’S PORTRAIT LENS

Kat ofis haku de bbrape org minat photography gak.

Jhdin (atas) pakai Pentax anaknye. Nak tukar Nikon atau Canon. ‘Susah nk carik accessories Pentax,’ katernyer.

Liza (bawah) dah pakai Nikon D90.

Borak2 dan cuba test try D7000 kebetulan haku bawak arini ke ofis. Pakai lens 50mm f/1.8.