HAKU NAK CERR SIKIT

Mungkin kengkawan penah tengok gambar Nizam kat atas sblom nih. Ya, antara gambo2 yg haku paparkan di hari ketiga di Bali tempohari. [+ Wisatawan di Bali: Day Three ]

Ada 2 sebab musabab haku ulangtayang gambo Nizam tengah solat diatas. Pertama, sbb Nizam dah amek dan jadikan headshot dalam FBnye. Kedua, sbb sifu photography kami (Mr Andrew Boey) memuji gambo tersebut dari aspek lighting. Walopon haku sendirik tengok ade kekurangan dlm gambo diatas.

Kekurangan yg haku nmpk ialah pada burning to outside landscape (luar pintu). Noise kat bakang Nizam dan sejadah sbb haku set ISO yg agak tinggi (ISO 1600) kerna keadaan yg terlalu gelap dlm surau (mushollah) tersebut. Haku tak guna flash atau tripod dan handheld je kamera D7000 yg besar gedabak.

Gambar RAW exposure normal settingnye adalah pd lens Sigma 18-250mm at 18mm focal length, f/6.3, 1/30sec dan ISO 1600, EV 0, -3, +3.

Background history. Sebenarnye ini adelah hari ketiga kami jalan2 photoshooting kat pulau Bali. Semalamnye, kami bersolat di mushollah di restoran orang Islam. Hari nih, pak supir dah bilang dia ingat takdok mushollah kat restoran orang Hindu. Dan dia kata lepas lunch kalo nak solat kena pegi masjid kat Danau Bratan. Tapi ntah camane Nizam dah riki2 dan tanye dan memang ade mushollah disitu. Masa kami siap2 nak amek wudhu, Nizam terlupe yg dia tak bawak kain solatnye. Jadik pinjam kain haku. Dan kat situ takdok tunjuk arah kiblat pulak. Sibbaik henfon cap ayam haku leh check arah kiblat kat Bali.

Mula2 haku memang tak plan nak amek shot dlm bilik musholla nih. Sbb takdok yg menariknye. Bangsal musholla yg simple dgn takdok kipas atau air-cond. Tapi haku peratikan pd dinding wall tikar mengkuangnye memang eksotik. Dgn keadaan dlm bilik yg agak gelap, bila Nizam mula bersolat, haku tembak dari arah bangku, kendian arah bakangnye. Haku juge berhati2 sbb haku guna HDR utk pastikan Nizam tak melakukan pergerakan keterlaluan dalam frame2 yg haku shot. Dan gambo diatas ialah gambo2 yg last frame sekali haku tangkap. Pelikkan, selalunye memang gitu, gambo yg last yg haku pilih.

Post processing. Haku combinekan ketiga2 gambo dgn Photomatix. Pastu haku transfer ke Photoshop untuk adjust exposure, saturation dan lain2 secukup rasa. Dan haku jadikan jpg file dan upload ke wordpress.

Sekian. Wallahualam.