Month: May 2011

MASJID JAMEK AL-MUHAJIRIN

Semalam malam Ahad. Lepas anta kakaknye dan abangnye gi ngaji, haku bawak yaasir jalan2 pusing pekan koboi. Sampai terberak2 dlm pampers suar dia. *Ketawa.

Masjid al-Muhajirin, Masai, Johor

NASI AYAM PENYET BEST

Best lar sangat kannn. ;-P

Haku memang penggemar nasi ayam penyet. Dari nasi ayam lalapan (Miri), nasi ayam penyet (LC di JB dan Warungku Masai), hinggalah beberapa bulan lepas sudah ade restoran Nasi Ayam Penyet Best kat Ampang Park.

Haku bukanlah food reviewer yg pakar. Pada hakulah, walopon sambal belacannye memang pedas, tp tempenye tak sedap dan takdok tauhu goreng.

Ampang Park, KL

MINIATURE TRILLION PROJECT

Sejak projek kondo depan opis haku yg seberang jalan berjalan rancak, hampir setiap hari haku amek gambo progress. Dari kawasan tanah yg dulunye dilitupi pokok2 menghijau sekarang dah jadik lapang.

Semalam haku saje memain kamera dslr haku punye setting ‘miniature’. Sangat mudah.

Jalan Tun Razak, KL

AMPANG HILIRAN LAKE

Khamis malam Jumaat orglen sibuk bekejar2an dgn bini. Haku sibuk bekejar2an tangkap sunset lah pulakk. *Ketawa.

Citer lain. Thanks to Ismail N dan drHanie (yg baru balik dari Bali oke) yg sebut2 nama haku dan puji2 gambo2 haku dlm blog kalian semalam. Tanpa korang yg best2 gitu sapelar haku yg ini kan. Kannn. Ayat klise.

Pascanota. Sebenonyer dah lamer bebenor haku tunggu kalo2 ade kengkawan yg fofuler dan glamer tu yg nak interview haku yg takdok ape2 nih. *Senyum.

[+ 59/365 ]
[+ 18/365 ]

Ampang Hiliran Lake, KL

I PROBABLY SHOULD PRIVATIZE THIS ENTRY

Someone told me they were upset because I still am not opening my comment box. Because they wanted to see more Bali’s pictures recently I visited.

Not like my trip to Melbourne last year, this Bali’s trip I didn’t receive anyone asking for souvenirs. Yep, because I purposely closed my comment box already, well, a very long long time ago.

I didn’t have the heart to post this entry. Really.

Souvenir shop, Lake Bratan, Bali
Nikon D7000, Sigma 18-250mm at 32mm, f/4.2, 1/25sec, ISO 1600

BLACK ANTS BITE AND ALMOST LOST MY WALLET

Petang Ahad kemaren haku dah balik kampung tengok bapak haku yg masih tenat.

Dalam perjalanan haku tertarik pd landscape kat bawah nih. Dengan bukit bekas tanaman kelapa sawit menghijau dan sinaran mentari merah diufuk barat. Haku kira memang leh jadik sasaran lensa sunset haku.

Haku amek masa beberapa minit juge utk berpk dan patah balik ke tempat nih. Parking kat tempat jalan ladang yg berbatu grevel. Haku kuar dari kete dgn kamera dslr haku yg besar gedabak. Haku amek gambo dari luar gate kayu saje yg berduri pagarnye. Tapi sungguh tak ku sangka – buah cempedak dah jadik nangka. Baru beberapa klik haku amek gambo, semut2 kecil hitam sudah mula memanjat suar dan geget kaki haku. Ini bukan sebarang semut itam. Saiz je kecik tapi geget macam kerengga. Mungkin haku dah terpijak sarangnye. Terlompat2 haku sambil tanggal suar, takut2 kalo semut dah masuk suar dalam uoools. Kalo semut geget anu dlm botol saper yg susah? mmak jugak yg susahh. Sib haku tak baek juge, haku takdok bawak suar spare ataupun kain sarong. Jadik haku amek lagik gambo sunset nih beberapa kali tanpe suar. Bottomless orang kata.

Dan haku teruskan pejalanan (dengan tak pakey suar oke) dan bile sampai kat umah bapak haku dan biler haku nak pakey balek suar jeans, haku baru perasan wallet haku dah hilang. Haku syak mesti tertinggal kat tempat haku tanggalkan suar jeans haku tadik. Dem.

Dah panik macam2 nak dipk kalo tak jumpe wallet tersayang. Kena cuti keje pulak, kene repot polis, kena gi JPN pasal ic, kena calling2 bank pasal kredit kad lagik. Leceh kann.

Dipendekkan citer, haku bekejaran balek ke tempat tadi. Agak jauhla jugak. Risau juger sebab hari dah gelap. Naseb haku baek sebab wallet haku masih ade kat situ walopown dah kena lenyek dengan tayar van buruk haku tuh. Syukur jer.

Citer pasal kondisi bapak haku. Sekang dah nampk lebih sehat dan kuat. Suara percakapan pon lebih jelas.

Midlands Oil Palms Plantations Estate, Kulaijaya