HE’S GOT NINE LIVES

Di Keningau, memang tujuan utama haku nak bejumpe anak sedara. Rosli adalah anak kakak aku yg paling tua.

Lemme cerr skit psl kakak haku (emak si Rosli). Kakak haku penah tinggal di Lahad Datu sejak 1970. Masa tu kami adik beradik ikut bapak haku merantau ke Sabah mencari rezeki. Sebb tu gelaran bapak haku dikampong dipanggil ‘Wak Sabah’. Kakak haku pulak ialah anak kedua dari sepuloh org adik-beradik haku dan punya 5 orang anak. 3 drpdnye sudah berumahtangga dan menetap di Lahad Datu. Sekang kakak haku dok menjaga cucunye di Rengit Batu Pahat.

Berbalik pd Rosli yg sekang ada sembilan orang anak. Meriah kan. Masa haku sampi, cuma ada 5 orang anak2nye yg bawahan. Yg 4 lagi atasan berada di asrama2 tahfiz merata tempat sekitar Keningau. Yg paling tua, anak pompuan umur 19 tahun dan dah nak kawen katanye.

Kali terakhir haku bejumpe Rosli ialah pd tahun 1996 – 15 tahun yg lampau. Masa tu, Rosli menjadi pengikut kumpulan al-Arqam. Berikut adalah sebahagian gambo2 yg haku sempat amek di rumah sewanye.

Citer lain. Ini bukanlah pertama kali haku datang ke Sabah. Dulu penah haku gi Lahad Datu masa kakak haku masih dok sana. Sempat gak haku gi Tawau. Kali terakhir haku datang Sabah pd tahun 2008. Masa tu haku gi Ranau dan Kundasang saja. [+ i think i enjoy the travel ] Setakat nih, haku masih blom sampi Sandakan dan Semporna. Tungguu.

Citer lain. Ini teka teki oke. Ada 9 anak dalam 1 rumah, si A pegi kepasar, si B tengok VCD, si C sedang memasak, si D masih tidur, si E sedang mandi, si F bermain catur, si G pegi kebun, si H sedang bersolek, agak2nye si I sedang buat apa? Tettt. Jawapannye, si I sedang main catur dengan si F. ;-D

 

8 thoughts on “HE’S GOT NINE LIVES

Comments are closed.