JALAN JALAN DI BAWAH BAYU: EPILOGUE

Walopon agak lama haku dah balik dari Sabah. Tapi haku nak buat summary psl pengalaman haku kat sana je. Lain org lain pulak pengalamannye kann.

Where to stay?

Haku dok kat Kinabalu Daya Hotel, tengah bandaraya. Memang hotel yg selesa. Mula2 haku dok kt tingkat 6 ngadap jalanraya. Tp haku mintak tukar ngadap laut – nk tengok sunset. Bila dpt tukar hari kedua, haku dok kt tingkat 10, mmg ngadap laut, tp hampeh gak sbb bangunan kat depan lagik tinggi uoolss.

Cuma 2 bende yg haku tak puas ati. Satu, psl parking. Terpaksa carik parking public pusing keliling hotel. Kalo takdok, kena parking agak jauh. Dua, psl internet. Walopon kat lobby ade wifi dn haku diberi kata laluan, tp hampeh sbb kecepatan tahap cipan. Jadi 5 hari haku di KK tanpa update blog oke.

Where to eat?

Selama 5 hari breakfast kt hotel memang oke. Haku takde komplen. Hari pertama – lunch kt KFC airpot KK terminal 2 je. Mlm sementara tungu aDm smpi, haku belasah maggie mee yg haku bawak. Hari 2 – lunch kt KFC Kudat dan dinner beli maggie mee cup kt 7-eleven. Hari 3 – heavy breakfast kat hotel, haku try skip lunch masa kat Keningau (rumah anak sedara haku yg anak 9). Tp aDm kata lapar jam 2 ptg, jadi kami lunch nasi goreng kampong kt Tenom dan dinner sate kat pantai Sipitang. Hari 4 – lunch kat restoran atas bukit bandar Kota Belud (orang belanje, thanx to abg Tahir & co). Last day, haku lunch kt KFC Airport jugak.

How to get there?

Masa smpi kat KK airport terminal 2, haku dh tanye kete sewa kat dlm airport tu. Myvi auto kalo 5 hari dpt diskaun RM140. Haku tak terus sewa, haku check kt blog orglen, dn dpt tau abg Edi ni ade kete sewa. Nmpk mcm murah, org blog tu ckp kete Wira RM100 je. Bila haku tanye kete murah auto (sbb lutut haku masih sakit tuhan sj yg tau), abg Edi bilang cikBibah auto RM120. Haku pon kata oke.

Hari ke-5 haku pakai cikBibah mmg takde masalah apa2. Isi minyak RM50 (Shell KK), RM30 (Petronas Kudat), RM30 (Shell Tambunan), jumlah RM110 utk 5 hari mmg save. Cuma cikBibah hitam legam, kecik sempit, kalo jalan jauh mmg leh kecot telo oke. Tp pd haku yg penting, cikBibah mmg reliable dan selamat bawa haku jalan2. Dan cikBibah ade pickup oke, leh potong lori balak yg terhenggot2 tu. *Senyum.

Is there a free parking at LCCT?

Sblom haku gi Sabah, haku dah check kt tenet bahh. Memang ada parking free (dan siap signboard lagik) sblom smpi ke LCCT parking place. Org kata, kat Hospital Pusrawi depan Tunes hotel. Sblom ni masa haku gi Bali, haku park kat dlm LCCT parking selama 4 hari 3 malam kena RM145. Kelmarin, haku park 5 hari 4 malam kena RM158.

Tapi haku nk cerr skit kejadian yg tak diingini masa haku nak amek cikputih yg kena ujan panas selama 5 hari tu. Kuar je dr arrival hall, masa haku nk bayar parking, mesin tiket parking rosaklah pulak. Haku jolok tiket, kena tendang balik. Haku tukar2 atas bawah pon sama – kena tendang. Abg bakang haku pon sama, tp dia punye problem bukan tiket yg kena tendang, tp duit RM50 dia. Bila try mesin yg satu lagi kt nun ujung sana, tiket haku pon kena tendang jugak. Tp abg bakang haku sibbaik leh terima duit dia. Bila tanye awek cun kt receptionist yg agak jauh kedalam bangunan, soh haku gi pondok parking masa nak kuar pulak. Bila haku nak kuar dan komplen kat mamat yg jaga pondok (ofis) parking tu bilang kad tiket haku barcode dia dah hilang. Jadi dipendekkan citer, mamat bagi tiket baru dan bayar kat situ jugak. Mamat tu jugak bgtau parking kt situ harganye RM35 satu hari (pas 24 jam).

Bila haku kuar ondway ke hiway, memang banyak kete parking tepi longkang jalan. Free parking lah tu. Risiko tanggung sendiri oke. Tepuk dada tanye selera.

Itu saje bahh.

25 thoughts on “JALAN JALAN DI BAWAH BAYU: EPILOGUE

  1. TERBAEKKK!!! hehehe..puji gambar2 yg en_me amik yer..bukan kerana mokcik org bawah bayu..

    en_me, ada nda terai makan tongkeng bakar di tamu Tuaran??

Comments are closed.