Month: June 2011

A QUICK SHOWER

KLCC view, yesterday @4:15:27 PM
Sony Nex 5, at 55mm, f/32, 1/15s, ISO 1600

Dah lama tak hujan. Sesekali hujan dapat menyejukkan suasana dan hati yg gundah gulana juga – walopon sekejap.

Esok weekends sudah. Utk kengkawan yg suka jalan2 gi Hong Kong, selamat bersukaria. Yg gi Kong Kong atau Kemamang pon sama, hati2 dijlnraya tapi.

Majulah sukan utk negara.

FLAT PEKELILING

Jalan Tun Razak, KL

Semalam petang, kul 6 haku dah terjah flat pekeliling itu. Ditemani Hidung Berantai dan Faizal, haku panjat 16 tingkat block G 162. Fairuz dan Imam Iswandey menyusuli 15 menit kemudian.

Haku sependapat dgn Hidung Berantai kata nak repeat kat sini masa sunrise. *Senyum.

Kul 8, kami dh turun ke bawah dan solat berjemaah di surau balai islam.

Dan, the making of the album.

POWER ADAPTER

Danga City Mall, JB

Nak dijadikan citer, power adaptor laptop Sony Vaio yg jeliter itu kaput sudah. Beli cap ayam beberape bulan yg lampau.

Sabtu malam, mula2 haku call Sony Center kat Jaya Jusco Tebrau City. Dalm kul 9malam, mamat cina tu bilang rege adaptor yg ori dalam empat hatus hinggit. Ada dalm stok tapi tinggal satu je.

Esokknye (Ahad) haku dah pegi kat danga city. Haku pegi check dulu kedai Sony, bila tanye rege adaptor yg ori tiga hatus hinggit TAPI kena tunggu dua minggu. Ape barang kann. Pastu haku cari kedai yg sama yg jual adaptor cap ayam.  Awek bukan amoii (atas) kata rege sehatus tiga poh hinggit DAN ada stok. Waranti 6 bulan. Haku pon beli satu lohh.

IMPOSSIBLE IS NOTHING

Masjid Asshakirin, KLCC

Semalam petang, haku sendirian gi KLCC nak tangkap sunset sbb tengok cuaca elok je.

Bila dh masuk waktu senja, ade brader otai nih (Canonites oke) dtg jugak setup tripod bagai. Itulah acid sulfurik dan matyeo yg haku baru kenal walopown dorang dah lamer femes dlm flickr and facebook uoolss. Dorang pown baru pestaim jumpe.

Tetiba haku rindu kat kamera dslr EOS 40D haku yg dah bagi kat aDm pulak. Dem.

senja di Kuala Lumpur

100 PLACES TO SEE BEFORE YOU DIE

Plaza Angsana, JB

Pestaim haku beli majalah percutian tempatan – Libur. Tertarik dgn tajuk besar ‘100 Destinasi Mesti Pergi Sepanjang Hayat’.

Bila haku teliti senarai 100 tempat tersebut, stakat nih haku dah pegi 6 7 saja. Iaitu:

  1. Grand Canyon, Arizona, USA (1986)
  2. Twelve Apostle, Melbourne, Australia (2010)
  3. Sydney Opera House, Australia (2010)
  4. Niagara Falls, New York, USA (1988)
  5. Menara Eiffel, Paris, French (2001)
  6. Bali, Indonesia (2011)
  7. KLCC, Malaysia (tambahan)

Haku baru pegi 7 tempat bukanlah nak berlagak kan. Orglen dah pegi 46 tempat uoolss. Kelmarin haku dapat komen dr sorang blogger yg masih muda dan ganteng. Berguling2 soh datang jenguk blog dia kata dah pegi 46 negara. Best kann. Tapi haku tak sempat nk jenguk blog dia lagik.

List penuh berikut ditaip dgn tangan oleh aQi. Thanks to him.

1. Four Seasons Resort
2. Flores, Indonesia
3. Pasar Landasan Keretapi, Mae Klong
4. Borobudur, Indonesia
5. Valley Of The Kings, Mesir
6. Pelabuhan Hong Kong
7. Alhambra, Spain
8. Muzium Lourve, France
9. Terusan Venice, Italy
10. Machu Picchu, Peru
11. The Great Blue Hole, Belize
12. Mekah, Arab Saudi
13. Bandar Kathmandu, Nepal
14. Gunung Everest
15. Pulau Nami, Korea
16. Hagia Sophia, Istanbul
17. Lembah Kashmir, India
18. Bandar Lama Prague, Republik Czech
19. Pantai Amalfi, Italy
20. Masjid Cordoba, Spain
21. Damascus, Syria
22. Dubrovnik, Crotia
23. Grand Canyon, US
24. Golden Pavillion, Kyoto, Japan
25. St. Basil Cathedral, Moscow
26. Monumen Abu Simbel, Mesir
27. Florence, Italy
28. Alishan, Taiwan
29. 12 Apostle, Melbourne
30. Pulau Phi-Phi, Krobi, Thailand
31. Stratford On Avon
32. Republik Maldives
33. Kerala, India
34. Gua Waitomo Glow Worm, NZ
35. Souk Mutrah, Muscat, Oman
36. Banff National Park, US
37. Hermitage Museum, Petersburg
38. Portofino, Italy
39. Laut Mati, Jordan
40. San Francisco Bay, US
41. Sydney Opera House
42. Istana Neuschwanstein, Jerman
43. Temple of Heaven, Beijing
44. Chateau de Chambord, France
45. Ayers Rock, Australia
46. Yosemite National Park, US
47. British Museum, London
48. Burj Al Arab, Dubai
49. Niagara Falls, US
50. Lakkah, India
51. Menara Eiffels, Paris
52. Marrakesh, Maghribi
53. New York Skyline, US
54. Matterhorn, Switzerland
55. Menara Berkembar Petronas, Malaysia
56. Santorini, Greece
57. Yellowstone National Park, US
58. Angel Falls, Venezuela
59. Stonehenge, England
60. Carnival in Rio, Brazil
61. Topkapi Palace, Istanbul
62. Mount St-Micheal, France
63. Baalbek, Lubnan
64. Leaning Tower of Pisa, Italy
65. Gurun Sahara, Africa
66. Shwedagon Pagoda, Burma
67. Lijang River, China
68. Varanasi& Ganges, India
69. Great Wall of China
70. Bandar Petra, Jordan
71. Taj Mahal, India
72. Chicken Itza, Mexico
73. Colosseum of Rome
74. Christ The Redeemer, Brazil
75. Bali
76. Iguazu Falls
77. Amazon Rainforest
78. Norongoro Crater
79. Great Barrier Reef
80. Angkor Wat
81. Air Terjun Victoria
82. Kota Terlarang
83. Kuil Bangan
84. Kuil Karnak
85. Teotihuacan
86. Banaue Rice Terraces
87. Istana Potala
88. Bora Bora
89. Acropolis In Parthenon
90. Kota Lama Jerusalem
91. Pahlawan Terracotta, China
92. Serengeti Migration
93. Piramid di Giza
94. Cruise Sungai Nil
95. Cappadocia
96. Pulau Galapagos
97. Pulau Easter, Chile
98. Fjords of Norway
99. St.  Peter’s Basilia
100. Egyptian Museum