Month: June 2011

ZERO MILESTONE

Johor Bahru

Setakat ni haku de jumpe bbrape pejabat pos yg de penanda tanda kosong dihadapannye:

  1. Masai, Johor Bahru
  2. Seri Medan, Batu Pahat
  3. Kuala Lipis, Pahang

Kebanyakan pejabat pos lain yg haku jumpe takdok tanda batu. Tapi di Kong Kong lain pulak – ada penanda batu tanda kosong, tapi takdok pejabat pos oke. *Ketawa.

GUNG HO

Jalan Skudai Kiri, JB

Minggu lepas dpt mesej dr Honda Service Center soh servis cik siarbi yg dh nk capai 15,000km. Sebenarnye meter cik siarbi baru 13,000km sbb kurang bawak berjalan.

Memang dasar capitalist kan. Selama nih yg sepatutnye 3 kali servis pertama percuma tak pernah pon calling calling. Smpi penah haku terlupa nak servis percuma, smpi luput tempoh dan kena bayar pulak.

Dan haku respek kat Mr Eric (atas) ni sbb masih ingat kali terakhir (bbrape bulan yg lampau) haku datang sini bawak kamera dslr Nikon yg besar gedabak tu. Tp semalam (Sabtu) haku bawak kamera Sony yg agak gedabak jugak. *Senyum.

Pas cik siarbi dibawa masuk ke bengkel, haku dgn ah chai gi minum kopi kat warung bersebelahan. Ah chai nih salesman yg jual ciksiarbi dulu. Makan lempeng sudah.

HIDUNG BERANTAI

 

Haku kenal brader ni sbb ituari haku kan keje dengan FzL yg penah temankan haku gi Broga Hill. Dua kali. Mereka penah keje kat Sudan sama2. Haku pulak tak penah keje Sudan oke. Kowserr.

Tapi tak kusangka – buah cempedak dah jadik nangka. Rupa2nye brader pon keje satu opis sekang dengan haku. Dok depan haku lagik.

Kelmarin petang sempat borak2 psl hobi memasing. Dia nak kawen hujung tahun nih. *Ketawa.

DARUL QURAN

Darul Quran, JAKIM, Kuala Kubu Bharu

Orglen Khamis malam Jumaat bekejaran dgn bini. Haku bekejaran nak tangkap sunset kat Batang Kali pulak.

Petang smlm, dari opis haku terus berdesup dgn cikputih. Dua jam smpi – ngam ngam matahari tengah terbenam. Mula2 haku tak tau, haku tangkap gambar kat luar pagar je. Pastu ade 4 org budak students (3 balaks & 1 awek dr Batang Kali) smpi jugak dgn 2 kapchais. Kami orang memang buah cempedak tembak2 dslr kat luar pagar jerr.  Haku pon terpk gak camana nk masuk kedalam pagar sbb tengok ade bebrp org gi memancing kt tasik itu.

Masa haku nak balik kuar dari situ, rupa2nye kita leh masuk ke perkarangan mesjid kalo mintak kebenaran dgn pakguard yg ade kat situ. Dan tangkap dari jarak dekat memang agak memuaskan.

Nikon D7000, Sigma at 18mm focal length, f/3.5, 1sec, ISO 400, 3 exposures HDR

Postnote. Interprem cikputih skit. Boleh kann.

HAZY SKY

Ampang Hiliran (Yesterday, June 15, 2011, 7:30:56 PM)
Nikon D7000, Sigma at 18mm focal length, f/8, 1/2s, ISO 200

Dah 3 hari turut2 haku tunggu Lead Designer kata nak buat review pas kul 5. Haku tunggu smpi kul 6, Lead kata busy lah pulak.

Haku pon membawa diri. Panjat flat Ampang Hiliran tingkat 15. Bukan nak terjun oke, tapi sbb dh lama tak tangkap sunset dari sini. Tapi sayangnye, semalam kan masih jerebu.

[+ 6/5/11 ]
[+ 59/365 ]
[+ 18/365 ]