PANTAI REMIS SUNSET

Petang senin semalam, haku dah terjah ke pantai remis jeram, selangor jer. Saja nak uji test ND filter yg haku baru beli. ND Filter ialah utk menjadikan air ombak laut spt kapas. Kapas lah sangat.

Gambar berikut haku guna D7000 dengan ND filter variable. Air ombak pon jadik kapas, tapi exposure balance pd langit dan kekelaman pada foreground (batu batuan) memang susah nak dapat yg terbaik.

Berikut pula guna dslr tanpa ND filter, tapi 3 exposures HDR. Macam biasa. Dan cahaya entiti ijo (reflections) kat lens memang nmpk ketara. Nyamfahh betull.

Dan berikut haku guna henpon cap ayam jakk. Dua megapixel. Warna kemerahan langit memang terang dan jelas tapi keadaan foreground yg agak kusam.

Kesimpulan 1. Memang ND filter membuat air ombak lembut spt kapas, tapi langit taklah brape dramatik kalernyer. Banyak lagik yg haku nak bajar nih.

Kesimpulan 2. Pakai kamera henpon cap ayam pon leh tangkap gambar sunset yg mancongkam jugak gitu. *Ketawa.

48 thoughts on “PANTAI REMIS SUNSET

  1. Pantai remis
    ku kunjungimu buat kesekian kalinya
    ku susurimu untuk mendengar
    Debur ombakmu yang malas menderu

    Petang di pantai remis
    Bagai memaksaku untuk tidak mengingatimu
    walau sesaat cuma
    sesungguhnya kepedihan keberadaanku di sana
    amat menikam jiwa kerdilku.

    sepetang di pantai remis
    menyindir dan memalukanku
    penyesalan pecah di puncak minda
    jatuh berkecai di kaki.

    pantai remis
    dingin bayu dari laut
    tidak pernah tahu
    tentang sukarnya aku menerima
    seseorang yang asing
    yang kukenali dan terkadang tidakku kenali
    lalu siapakah manusia itu, tiba0tiba
    sesuka mengheretku kelembah noda
    sewenangnya menenggelamkanku
    ke dasar lautan dalam berlumpur
    persih lumpur di pinggir pantaimu.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    generasi nissan sentra

  2. emm camana boleh terkeluar entiti hijau yerK? pakai polarised filter le…balance gambar atas dan bawah,pndgn aje…henponn cam ayam pn cantik en me,yg pnting skill right?mana de adik pengarah..guwau2 aje tu jgn la caya…

  3. 1) eh eh.. tempat ni,dgn gambar dia sekali tergoda – origenal macam ni jugakke atau dlm gambar aje?
    2) tumpang tanya: hp cap ayam tu brand apa?

Comments are closed.