BILA MELAYU NAK MENCUBA BISNES

Ini entri curahat dan maki hamun oke.

Mungkin sesetengah org menganggap isu nih remeh. Tapi haku dah membuang masa selama 22 minit semalam. Panjang citernyer, haku dah pendekkan.

  • Bulan lepas haku dah tertarik dgn sebuah produk biskut yg semakin popular sekang nih. Namanya ‘macarons’. Haku de terjumpa dlm blog kengkawan, dan bila haku contact satu blog nih, sampi sekang email haku masih tak berbalas. Dem 1.
  • Haku sebenarnye taklah kemaruk sangat. Tapi nk dijdkan citer, minggu lepas, mQ (baca my Queen oke) dah guling2 soh beli macarons kat KL pulak. Soh haku baca blog pembuat macarons tu. Sapela tak sayng bini oiii (tapi ada kanns *Ketawa). So, haku layan blog akak macarons yg nampak taklah professional sgt, bahasa pon tunggang langgang. Dem 2.
  • Yg takleh tahan dlm blog dibagi tau ada dijual di petronas batu caves. Jadi, bila haku layan tanpa usul periksa, dgn inesen dan lurus bendul, merempit kesana pepagi buta smpi tanye kat budak kaunter petronas. Budak pompuan tu kata ‘tak penah dengar pon bang!’ Dem 3.
  • Bila haku sms balik kat akak pembuat macarons. Calling2 tak dapat. Pas setengah hari oke baru sms haku dijawab kata ‘memang takde’ dijual di petronas. Port penghantaran saja disitu. Dem 4.
  • Bila haku kata nak order dan amek hari Jumaat esoknya, boleh dia kata pulak ‘full house’ sampai weekend. Dem 5.
  • So haku kata boleh tak order utk next week. Dan akak pembuat macarons kata ‘boleh’ hari selasa. Tapi haku nak amek hari Khamis. Akak kata oke.
  • Hari khamis tiba. Haku dah janji semalam nak pickup delivery kul 1 tengahari. Tapi tetiba ada panggilan pulau, ooops ada majlis kesyukuran dan doa selamat pulak kat ofis tengahari tu. Bila haku tanya akak pembuat macarons samada haku leh amek awal dalam kul 12 ke, tetiba dia kata tak boleh sebab laki dia yg deliver dan laki dia cuma boleh kuar delivery tengahari saja. Dem 6.
  • Walopon haku dah bayar nasi briyani utk majlis kenduri dan doa selamat tengahari kamis tu (utk 6 kepala oke), pas doa selamat, haku tak tunggu, haku terus terjah ke petronas batu caves. Haku sms akak pembuat macarons ckp haku ondway. Dia tanya haku datang dr mana. Haku sms ckp dari klcc. Selang bbrape minit, laki dia sms boleh tanye haku nak jumpa kul brape pulak. Kan semalam haku dh bgtau akak tu banyak kali haku datang ke petronas kul 1pm. Dem 7.
  • Lima minit masa dlm cikputih ondway dlm pejalanan, laki akak tu sms lagi tanye haku kat mana. Haku kata masih kat tengah jalan, kul 1pm sampaila kot. Haku mati2 ingat kul 1pm dia dah ada kat sana.
  • Dah smpi depan Giants Batu Caves, laki dia call lagik tanye kat mana. Haku bilang dh nk sampi dan dengar suara dia mcm kelam kabut. Haku dah suspek mesti dia masih kat ofis buat keje. Dem 8.
  • Smpi petronas sempat lagik haku isi minyak cikputih penoh. Masa nih dah lebih kul 1.01pm oke. Haku dah bengang sebab kena tunggu lagik. Dem 9.
  • Bila haku sms laki akak tu tanya lama lagik ke. Boleh dia kata dia masih dlm kete kena traffic jam. Haku pon marah2 kat dia. Boleh ke dia marah2 haku balik kata dia banyak keje. Habis, haku bilang lah, haku pon banyak keje lain nak dibuat. Sebenarnye sbb tak dpt makan nasi briyani gam kat ofis. Dem 10.
  • Kul 1.22pm dia pon smpi dan urusan jual beli pun selesai sambil haku mintak maapla marah2 dia tadi. Haku tengok abang ni (laki akak macarons oke) monyok macam tak puas hati dan bengang je dengan haku (customer dia oke). Dem 11.
  • Lenkali kalo nak jumpa lambat 22 minit silalah bgtau, supaya haku leh tunggu makan nasi briyani kat ofis dulu. Dem 12.
  • Dipendekkan citer, bila haku smpi semula kat ofis, takdok sorang pon yg ingat nak tapaukan nasi briyani kenduri doa selamat tengahari tadi. Dem 13.

Citer lain. Thanks to cikfidde de vogue aka GadisBunga aka GB ittewww yg suka buat haku tercopong pepagi nih. Ihiks. Ai laike. [+ Sambungan Asal-usul blog gadisBunga ]

55 thoughts on “BILA MELAYU NAK MENCUBA BISNES

  1. Kenapa orang Melayu itu tak guna Mail Order saja?
    Sungguh mengecewakan En Me.
    Gitulah org kita ni,
    Servis banyak yg KO.
    Baru Kaya sikit eksyen
    dan sibuk nak tambah bini.

  2. huhuhhu…cian pulak en me…
    kiteorg dah tolong tapaukan nasi briyani tu dalam perut masing2….
    nway..sebenarnya tak yah g jauh2 sampai ke batu caves sana..rupanya kat G Tower seberang jalan ni pown ade kueh itu…
    (hehehe…)

    tapi kueh itu sangat2 manis…

      1. hahahahaaaaa……maap la en me..saya pon baru tahu…

        tu pon mereka2 yg bercakap….hahahaaaa…

  3. takde rezeki nak berbriyani tu…

    saya pernah baca cara2 yg cool utk mkn macarons (hihi). sejukkan dalam fridge dulu pastu mkn. gigit sikit2.

    tapi kalau nak sekali ngap pun takpe…ihihih~

    *org berbudi kite berbahsa, kan en me?😀

  4. alahaaaaaiiii en_me oii….lenkali order cupcakes jew dengan Aspen…insyaAllah, tak semua Melayu berniaga macam tu, tak caya tanya GB…klu nak order dtg2 la blog aspen yg satu lagi ok!! http://mylovelicious.blogspot.com (in future i’ll do macaroons as well…tp my signature in cupcakes)

    halamak….

    confirm en_me mara ni…boleh advertise lak kat sini

  5. gini laaah kalau orang meniaga, dia pun nak meniaga tp takleh kasi komitmen…. main belasah jer berjanji… benci taawww kalau kita dah sampai orang tu tak sampai2 lagi… nak2 kita ni customer, patut kena serve better…

  6. Gulp… (telan air liur sat)..

    Sabar tuan… tak elok-elok panas-panas hati begini, nanti dari sihat terus demam sebab temperature badan meningkat.
    Inilah adat manusia, ada yg berniaga secara serius, ada yg ibarat melepas batuk ditangga, serupa juga pembeli.. ada yg betul-betul nak membeli, ada yg main-main….

    Kesimpulannya, lepas ni jgn berurusan dengan org yg nak main-main…..

  7. Itu mekerun cikmin ka?
    Selalu dgr namanya di ruang blog…

    Tapi saya tak pernah try.

    Melayu bisnes mmg macam tu.
    Kita nak tolong sama Melayu, tapi servis macam dem.

    ~haha

    ps: beli aja kat shopping complex, senang..kan en_me ittewwww 😛

    1. bukan cikmin punye sbb me calling2 tak dpt pown.. uhuhu

      next time mungkin dah popular leh dibeli dimana2 hatta di 7-eleven sekali pown.. ahaks

  8. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip rendahkan lowered kereta

    uihhhh biasa lahhhbisnes orang melayu…. aku pun bisnes gak… kadang mmg tak leh nak tiru bangsa lain…. tak tau lahhh kenapa… mungkin kemampuan kita tak boleh gi jauh kot… setakat tahap tu ajerr

  9. x pernah saya rasa barang segigit pun macaron tu. tapi kalau susah sampai camtu nak mbelinya, kensehel x payah la jawabnya😀

  10. Link dari GB dapatlah baca N3 yg sungguh hebat. Pendik cerita kalau ginilah cara businessnya memamng tak lama. Kesian en_me tak dapat makan nasi beryani doa selamat itu kan…. boleh beli tapi tak sama…

  11. kesiannya en_me… penat baca N3 mu yg marah dan mendidih ini… huhuhu…
    selamat berpuasa …

  12. Aikk.. Dh tukar jd mak ke , dulu akak. O ye la.. Skang dh ada anak.. Hehe.. Berapa hengget rege makarun tu sebijik?

Comments are closed.