NO PHOTOGRAPHY HERE: PART III

Tapi kejadian haku amek gambar kat PJCC lain pulak citernyer.

Kelmarin haku dah smpi pjcc. Agak mencabar jugak ke sana sbb bangunan unik ala ulat caterpillar (oleh Hijjas Kasturi) masih takdok dalm maps google atau wakgarmin lagik. Terpaksa haku ikut NPE dan kuar kat Kampong Medan dan Kampong Datuk Harun.

Dipendekkan citer, haku smpi kat pjcc dah hampir senja. Ade sorang pakguard (yg mula2 haku ingat bangsa Nepal atau Bangla) dengan bulldognye ke hulu hilir. Haku cuba snap2 gambar kat luar perkarangan saja. Memang spt yg haku agak, pakguard nih pekik2 kat haku kata takleh amek photo. Kebetulan ada 2 org makcik cina kuar dari ofis (nak balik rumah). Tapi pakguard nih mcm lain skit stylonye. Sambil kenyit2 mata, dia kata soh haku tunggu sekejap sampi makcik2 cina tu blah dulu. Haku followw jer.

Pas line clear, haku datang lagik. Pakguard tadik kata memang takleh amek gambo masa dorang (staff) tu masih kat situ. Kena bayar katanya. Sambil tu dia tunjuk2 kat haku tempat2 yg haku leh tangkap gamba. Ada certain area tu dia tak bagi sebab ada cctv. Haku follow jer.

Masa haku snap2 gambo pakai tripod, pakguard yg peramah tu sempat borak2 dgn haku. Antaranya:

  • memang dasar kaum cina buat bisnes, tangkap gambar pon tak boleh. Satu sen pon nak berkira. Risau kalo photographer jual gambar dan dorang rugi hibu-hibu hinggit.
  • marah kat bebudak rempit yg tetibe berlumba diperkarangan kedai disitu. Bangsa yg bodoh je yg tak sayang nyawa – dah lah takdok insuran. Kalo org lain, sanggup berlumba tapi kat tempat yg sesuai lohh.
  • baru haku tahu pakguard nih bukan Bangla atau Nepal, tapi keturunan benggali Singh. Local katanya. Haku pon cepat2 mintak maap naa. Kenapa dia tak pakai serban, dia jawab sebab ‘Singh dah modern’.
  • pakguard Singh tu kata, gaji bulldog yg dia jaga utk menjaga pjcc pon lebih mahal dari gaji dia.
  • bila haku tanya pasal famili, dia kata ada 2 orang anak. Dua2 top student tengah amek medic study kat UK, katanya. Dua-duanya sponsored by the government (kerajaan yg memerintah). Bangga sungguh dia jadi rakyat Malaysia kan.

Updated. The unique caterpillar looks alike building is called ‘The Pod’. Thanks to Andrea Dennis who just wrote me an email.

14 thoughts on “NO PHOTOGRAPHY HERE: PART III

  1. En Me … kalau di sini lagi teruk … boleh kena masuk penjara lagi!!!!!

    Kat sini memang agak susah nak mabik gambar, banyak sangat larangannya …

    And ada yg langsung tak nak bergambar … sebab katanya HARAAAAMMMMM ….

    So memang menjadi cabaran nak ambik gambar di sini

    1. yep, tetibe teringat masa zaman study dulu kat US, de member2 pak arab xnak bergambo sebab bidaah dan HARAM katanyer.. uhuhu

  2. Hahhh??!!!
    Macam saya kenal je tempat ini…
    Ini di kampung saya ni Me…

    Hijaz Kasturi arkiteknya… ? Patutlah unik….

  3. Ramadan bulan yg mulia..
    Tertutup pintu-pintu neraka..Terbuka pintu-pintu syurga..Syaitan-syaitan dibelenggu.
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    أهلا وسهلا يا رمضان!! … رمضان كريم
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    Ucapan Selamat Berpuasa & berbuka

    Wooooo Dahlama tak datang sini…. banyak tempat tengah buat penaik taraf…. tepi pantai semua dah di tambak untuk besarkan jalan….

Comments are closed.