WHAT CAN I DO WITH 40 ACRES

Tahun lepas, pas arwah emak haku meninggal, haku dah robohkan pondok buruk haku yg sebelah rumah bapak haku sekang. Haku pindahkan batu bata konkrit segala yg dah hancur ke tanah sekangkang kera depan seberang jalan. Buat masa nih haku tak cadang nak buat rumah atau pondok persinggahan kat kebun tu. Tunggulah dulu.

Citer lain. Bulan lepas, abg mQ (bukan yg datang raya ituari) yg kat Sarawak sudah offer. Ada tanah 40 ekar kat sebelah tanah dorang (adik beradik sendirian berhad) utk dijual. Tanah dorang yg sehatus ekar dah mula ditanam pokok kelapa sawit. Tanah yg nak dijual nih masih blom diusahakan, masih hutan belukar. Haku tengah berangan2 nih. Bukan taknak beli. Tapi kalo beli pon, haku masih takde bajet nak usahakan pulak. Tanah sekangkang kera depan umah bapak haku pon susah nak jaga. Lagipun jauh nun di pulau borneo sinun. Nak tunggu pencen lama lagik. Betulla kata doc zouldahan itu, biarlah mati takda harta daripada anak2 bergaduh berebut harta bila haku mati nanti kan. Kanns?

21 thoughts on “WHAT CAN I DO WITH 40 ACRES

  1. salam tuan..

    Sangat2 setuju… duit banyak dalam bank takpe, dari harta.. sebab duit senang nak agih, tanah ni payah kalau ada yang tak setuju faraidnya (erm… duit tu bukan harta ke ek..hehe)

  2. Byk tu…tanam sawit upahkan org takpun wat homestay…at least dh tua nanti ada juga buat sara diri takdelah nak harapkan anak semata…anak bergaduh lepas mati sebab harta tu susah sikit nk komen but ~org yg tk berwasiat sebelum mati adalah org yg rugi…~pendapat saya saje

  3. Asslamualaikum en_me,

    ada peluang buat harta apa salahnya buat, memang harta tak boleh bawak mati tapi dengan byk harta kita boleh lebih banyak lagi bersedekah dan tolong org islam yg lain spt zakat, wakaf, taja usaha agama dan sbgainya…..kalau tak der harta apa pun tak leh nak buat…allahualam.

  4. en. me nk tanya ni,kalau indoor kan lampu ada macam2 kaler,lampu putih ade,kuning ada belum campur ambient light lagi baju pengantin yg kalernya berbagai dan dinding yg bukan putih,susah nk cari setting wb yg sesuai so what did you do? guna auto wb kalau nk cepat, guna custom wb dan kelvin ke? sebab kan tgok org guna speedlight mcm overexposed semua yg kat muka pengantin nampak…atau guna fill flash atau slow synch? harap dpt share ilmu ~

    1. sori kak maya mayana tewww.. me x penah buat wedding photography erk.. tapi me ada bajar sikit kat kelas, kalo overexposed or burn on the face, jgn guna direct speedlight, cuba buat pantulan (reflections) kt siling ker.. atau guna diffuser.. wallahualam

  5. wah.. ‘rumah’ sudah bertukar wajah… putih suci lagi.. huhuhu..

    betul..betul.. biar mati tak ada harta.. orang zaman skang gila harta.. isy… mohonlah dijauhkan dari sifat duniawi itu…

  6. Sangat bersetuju lah dgn pendapat abg ZulDahan iteewwww….saya pun tak berharta, tinggalkan ilmu aja, voleyy?😛

    PS: apa strength ND filter en_me? berapa stop?

Comments are closed.