HARAM ke JEDDAH

Perjalanan pulang dari masjidilHARAM (Mekah) ke JEDDAH spt yg dijangkakan (dgn kerenah birokrasi mottawif, tabung haji dan drebar taksi) mengambil masa panjang yg terlampau. Yg menguji kesabaran jugak. Tapi haku dah anggap sbg cabaran, dugaan dan cobaaan saja. Sebab haku bukan pakej VVIP, haku sekadar menunggang unta yg kurus.

Tak best kan asyik citer ulang2 benda yg sama dan merungut saja. Uhh, apa2 pon tak boleh. Astaghfirullah.

Mungkin semasa kengkawan baca entri nih, haku dah sampi Masai. InsyaAllah.

Haku nak mintak maap naa kalo ada mana2 entri haku sblom nih yg keterlaluan yg terlepas cakap, yg mungkin mengguris perasaan sesape. Blog ini hanya sekadar catatan pribadi haku saja. Pengalaman oranglen mengerjakan haji ke Tanah Suci mungkin berbeza. Wallahualam.

Dan haku sengaja bukak komen utk ENTRI TERAKHIR haku nih disaat akhir sblom haku meninggalkan Tanah Suci. Silalah berkomen (kalo ade).

78 thoughts on “HARAM ke JEDDAH

  1. tahniah berjaya mengharungi dugaan di tanah suci..betul tu lain orang lain pengalaman
    terima kasih berkogsi dengan kami semua…. tuan haji_me (,”)

    tak sabar menanti kepulangan haji ayah dan hajjah mak malam ni (,”)

  2. Alhamdulillah, selamat kembali ke Malaysia. Pengalaman setiap orang tak sama, itu yg membuatkannya berharga walaupun ada *toot* 😀

  3. Assalamualaikum Tuan Hj_Me..,

    Alhamdulillah dah selesai menunaikan Ibadah Haji dan umrah….mudah-mudahan mendapat Haji Mabrur….Insyaallah…..aaminnn…, pasal dugaan semasa nak kesana , semasa berada disana dan semasa nak balik ke tanahair dan dah sampai ke tanahair memang itu ujian dari Maha Pencipta…..biasalah tu ” …….tidaklah beriman seseorang itu selagi tidak teruji……”, Allahua`lam.

    saya sgt teruja mengikuti setiap en3 Haji Tn Hj_Me selama menunaikan nya di Madinah dan Makkah al-mukaramah.

  4. Assalamualaikum,

    Selamat kembali ke tanah air. Tahniah kerana berjaya menyempurnakan ibadah haji, semoga ianya sentiasa berterusan walau di mana tuan berada. Seronok saya mengikuti kisah perjalanan ini.

  5. Tahniah…Bro Hj Me…
    Tujuan utama follow blog bro dulu kononnya nak belajar tip fotografi…
    Alih2 dapat sekali ikuti pengalaman org menunaikan haji…terbaik!
    Alhamdulillah sudah selamat sampai Masai…moga dapat ketemu jika ada rezeki…bolehlah saye belajar tip fotografi nanti..hik2

    From: Ari@Tmn Kota Puteri

    1. mak datin gi ikut vvip memangla selesa ya amatt kaans.. me naik unta yg kuruss jakk – kat kem Mina jgn harap dpt wifi, nak recharge batteri henpon pon mcm hampehh.. ehehe, yg penting dah selamat kaans.. alhamdulillahh

      psst. kalo ade rejeki nk gi tiap2 tahun tauu.. hmm, timekaseh komen blog me yg xde apa2 nihh

  6. alhamdulillah…. Tuan Haji_em dah selamat menunaikan rukun islam ke-5…. dan saya seronok membaca dan melihat gambar-gambar yang Tuan haji share kan bersama.. semoga mendapat keberkatan dan mendapat haji yang mabrur untuk Tuan Haji_me.

  7. selamat kembali ke kampung halaman tuan haji..
    moga banyak pengajaran dan pengalaman yg diperolehi dari sana yg boleh dikongsikan bersama
    terimakasih sudi singgah ke blog saya…

    1. Innalillah wa-inna ilaihi raji’un – Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return.. alfatiha buat kamu semoga Allah tempatkan kamu dikalangan orang2 yg beriman.. aminn ya robbal alaminn

  8. slmr pulang ke tanah air…tiap n3 en.me klu de kelapangan sye bce…mmg terharu n thanks kt en.me sbb amik gambo2 yg menarik n cite serba sikit camne ibadah Hj d buat…teringin nk g sne…insyaallah….

    tp geram sbb x leh nk komen kt n3 sblm nih…hikhikhik

  9. Salam..
    Sering mengikuti bnlog ini, tanpa memberi sebarang komen.
    Mabrook! Moga en_me mendapat haji Mabrur, InsyaAllah.
    Ghazali: Mcm mana Hj Ghaz boleh sesat kat sini??

    1. salam bro leman tewww.. abg hj ghaz tak sesat oke dn memang dh lama kenal cuma blom bertemu muka lgikk.. ekeke

      kalo ko tak tegur/komen, camane me nak kenal kanns.. hmmm

  10. alhamdulillah. selamat kembali. nampaknya ida terlambat komen di sini. 4, 5 hari ni bz ngan rumah. hehe. suka je baca entri en me ops.. tn hj me. dan akhirnya dapat gak tgk muka tn hj me… hehe..

  11. Alhamdulillah sudah selesai semuanya..saya suka sangat follow perjalanan haji Tuan Hj Me..hehe..kagum dgn kecanggihan moden, sekarang connection internet ada di mana2 ajekan. Dan terima kasih kerana post2 tu sgt menginsafkan saya. Macam ida jugak, puasle saya tengok muka Tuan Haji ni sejak kebelakangan ini..kalau jumpa tengah jalan at least kenallah juga.

    1. thanx juge akak hliza tewww singgah2 jenguk2 komen2 sinih.. ehehe

      alhamdulillah gak sbb doa me utk dptkan talian wifi kat hotel2 me tinggal di Madinah & Mekah (kecuali di Mina, Arafat) memang dikabulkan dan xde masalah walopon cuma kat lobi dan tempat makan saje..

  12. alhamdulillah…selesai…selamat…semoga haji_me sihat sejahtera…
    akak baca evelyday sume entri…manyakk suker :)…espesiali the foto very the cantekkkk….syukran.
    dok tunggu entri baru!!

    1. terimakaseh cikgu.. terharu gak dengan kisah arwah ibu cikgu yg meninggal di Tanah Suci.. semoga rohnya dicucuri rahmat senantiasa.. dan semoga cikgu akan dapat menziarah makam arwah ibu suatu hari nanti.. aminn

  13. Assalamualaikum Tuan Haji,

    Alhamdulillah dapat sempurnakan haji dgn baik dan sempurna. Semoga diterima Allah swt. Alhamdulillah gambar gambar yg di post kan dapat mengubat rindu saya ke sana beberapa tahun yg lepas.

    Nak tanya beberapa soalan:
    1) Tuan Haji tinggal di hotel mana yg ada wifi tu? Wifi percuma ke? Ada di bilik atau di lobby hotel?
    2) Berapa jauh jarak hotel tuan haji ke Mekah?

    Sekian dan wassalamualaikum

    1. Waalaikumsalam haji ahmad faizal tuu,
      Terimakasih sudi singgah2 dan komen2 ke blog nih.. Berkenaan soalan2:
      1) Me tinggal kat hotel hajeej, wifi hotel ada kat lobby, tapi kebetulan Tabung Haji Travel Services pon provide wifi dari bilik operasi dorang yg boleh diaccess di lobby, dewan makan kecuali tidak kesampaian ke bilik hotel kami. Jadi nak access internet dan update blog kenalah turun ke lobbi atau di dewan makan saja.
      Tambahan: sblom berangkat ke Tanah Suci, me ada mohon satu doa spesel utk permudahkan pencapaian wifi disana: PRELUDE. Alhamdulillah, doa itu dimakbulkan. Wallahualam.
      2) Jarak hotel ke pintu babus-salam ialah 400 meter.

      Tuan haji ahmad faizal takde blog ke masa bepergian ke mekah beberapa tahun yg lepas tuu? hmmm..

      1. Allahurabbi…alhamdulillah cepat jugak tuan haji reply🙂

        Saya masa tu tak ada berblog blog…maklumlah itu sebelum era mengenal apa itu wordpress/blogspot tapi saya ada menulis pengalaman pengalaman saya dalam buku/journal. Hampir setiap hari saya tulis hinggalah kepada hari hari terakhir masa kami di Madinah sebelum berangkat ke Jeddah dan Kuala Lumpur. Mmg pengalaman yg tak boleh dilupakan.

        Saya cadangkan tuan haji boleh approach PTS atau mana mana publisher untuk publish pengalaman tuan haji nih….gambar pun banyak dan cantik cantik. Kebanyakan buku buku pengalaman haji yg saja baca kebanyakannya banyak text dan kurang gambar.

        Salaam dan teruskan berkarya🙂

  14. Slmt pulang ke tanah air, Tuan Haji. Terima kasih atas maklumat semasa mengerjakan haji tempoh hari. Sekurang2nya tahu jugak suasana kat sana…….. :)))))

  15. As-salam…

    Selamat berangkat pulang.. moga mendapat haji yang mabrur. Dikesempatan ini juga Nida memohon ampun dan maaf andai selama bersahabat dia alam maya ada kata mengguris rasa…

    Salam buat Masai….

Comments are closed.