I HATE HDR PHOTOGRAPHY


↑ Tanjung Langsat sunrise this morning
f/8, 1/60sec, ISO 100, 11mm, 3 exposures HDR

Minggu lepas me dah beli dan amek dan pakai cikBibah pepel itu. Dah seminggu me pakai dan ini adalah pengalaman me saja.

Q. Why do you choose Viva Elite, why not myVi or Proton Saga BLM?
A. Hajat asal nak beli Viva basic 1.0 yg biasa2. Kete auto yg paling murah. Itu aja. Tapi rege pon dah RM40K – murahlah sangat kann. Kanns.

Q. What is the price of the car?
A. Sebenarnya banyak Perodua showroom merata bandar. Tapi me pilih Bukit Belacan showroom sebab dekat dgn rumah. Balik keje terus singgah. Sebab tu bila me masuk dan tanya harga Viva Elite me terus setuju booking. Sibbaik kat opis me ada makcik yg baru beli Proton Preve. Dia kata penah nampak showroom kat Jalan Jelatek ada promosi raya bagi rebet RM2500. Me pon perasan nampak dlm internet ada promosi raya rebet yg sama. Bila me tefon salesgirl Perodua tu pon setuju bagi rebet. Peliknya, pasal salesgirl sendiri tak tahu pasal rebet? Dia kata yg dia baru keje kat situ dan bos dia tak bagi tau pon. Boleh gitu?

Q. How long for you to get the car?
A. Walopon makcik Preve tu leh tunggu kete barunya 6 minggu, tapi me dapat pandu cikBibahpepel me seminggu je. Kebetulan, sempat lagi beli nombor panas WWW walopon dh hujung2. Dan kena bkejar2an masuk dan kuar opis bank Taman Maluri utk sign loan offer dan puas mare2 maki hamun bekhen tendang terajang salesgirl tu.

Q. Any free gifts given for buying the new car?
A. Walopon taklah sebanyak bila beli Proton Preve, tapi me dpt gak Steering Lock baru, minyak full tank, touch n go (belum check berapa nilai) dan sekaki payung.

Q. What do you like about the car?
A. Bila mQ (baca my Queen) tanya tentang cikBibahpepel ni, contoh soklan sms, ‘ada airbag x?’, ‘ada radio x?’, ‘power steering x?’, ‘laju x?’. Sebenarnya Viva Elite itu full spec oke. Semuanya ada. Ada 2 airbag, ada radio cd keset, power steering lagik. Laju camana? Mesti korang kerius kann. Kalo setakat 110-120 km/j dan potong lori balak tengah berenti tengah hiway tu no problem. Tapi kalo lebih2 leh melayang masuk longkang hiway yee.

Q. Do you add any new accessories to the new car?
A. Kecuali tingkap yg me tinted (RM350 – baucher diskaun RM125), me cuma buat nombor plat kat 4 tingkap saja (RM35).

Q. So far, anything that you dont like about the car?
A. cikBibahpepel memang kiut, kecil dan chomel. Leh pecut mengikut had limit Plus hiway yee. Tapi bila korner kiri atau korner kanan signal tu kena offkan pakai tangan. Apa klise? Mula2 me ingat memang cikBibahpepel begitu. Tapi bila me calling2 salesgirl tu dia gelabah bilang memang problem kena anto Perodua service center nanti.

Satu lagi, yg me baru perasan pagi tadi ialah tetiba mQ bilang kete ciBibahpepel ni memang tau pemandunya pompuan atau anak dara sbb cermin solek muka kat penahan cahaya surya matahari tu ada kat atas dahi drebar pemandu je. *Ketawa.

Alahai.

Advertisements

12 thoughts on “I HATE HDR PHOTOGRAPHY

  1. Haaaa saya menci org bawa keta vivah sbb asyik mencilok pastu saya perati suka sgt cucuk org :p
    Kawan dulu suh tukar ke vivah tp takmo ar boring dah bawak keta2 kiut keke.

    1. keta je mahal abg doc, tp ramai yg dok beli keta2 baru penoh jalan smpi jem gilerr tuu,,

      psst.. aussie biler nk gi pulak tuu? vahhh

Comments are closed.