Month: June 2012

PHNOM KULEN

↑ Waterfall in Phnom Kulen National Park, Cambodia

Takkan datang Kemboja nak tengok kuil2 saja kan.

Sebenarnya me takde cadangan pon nak cari airterjun di Kemboja ni. Tapi ituari drebar teksi yg bawa me sudah cadangkan pergi ke sini tempat yg pelancong tak ramai kunjung. Walopon agak jauh melalui jalan tanah merah menyusuri dan mendaki hutan gunung, tapi tempat rekreasi yg menarik juga.

Di seribu Linga, terdapat ukiran batu bawah air yg berbentuk empat segi dan ada tombol ditengahnya (korang pikirkan sendiri Lol). Maksud Yoni dan Linga yg lebih tepat ada di SINI (devipuram).

Alahai.

↑ a monk under the Reclining Buddha on top of huge sandstone boulder (Preah Ang Thom), Phnom Kulen National Park, Cambodia

↑ visitors taking the 1000 sacred water (mengambil air sembahyang), Phnom Kulen National Park, Cambodia

↑ a Khmer girl at Phnom Kulen National Park, Cambodia

↑ Linga 1,000 is located on the mountain, along the Siem Reap River and has a lot of figures of Yoni and Linga spreading out at the bottom of the river, Phnom Kulen National Park, Cambodia

PUB STREET

↑ it’s a colourful street, Pub Street, Siem Reap, Cambodia

Tadi malam jalan-jalan Pub Street dan Night Market pas makan malam kat restoran Malaysia itu. Tak beli apa-apa tapi.

Alahai.

↑ Pub Street, Siem Reap, Cambodia

↑ Night Market at Pub Street, Siem Reap, Cambodia

↑ aQi just walking around the Pub Street, Siem Reap, Cambodia

KHMER VS KHMER

↑ the second gallery, Preah Vihear, Cambodia

Hari ini (Jumaat) memang bercadang utk pergi ke Sempadan Siam dan Kemboja nak melawat candi Preah Vihear yg menjadi rebutan kedua2 kerajaan itu.

Perjalanan dari Siem Reap mengambil masa 3 jam menaiki kereta. Dan 15 minit menaiki pick-up trak untuk memanjat bukit candi tersebut.

Peristiwa sejarah penting tentang candi Prasat Preah Vihear ini:

Abad ke 9 – pembinaan candi pertama bermula.
1002-1050 – zaman pemerintahan Raja Suryavarman I.
1113-1150 – zaman pemerintahan Raja Suryavarman II.
1904 – kerajaan Siam dan Perancis memulakan pemisahan sempadan negara.
1954 – kerajaan Thailand mengambil alih tanah dan candi.
1959 – kerajaan Kemboja protes.
1962 – ICJ kata candi milik Kemboja.
1963 – Kemboja ambil alih candi.
1970 – perang saudara Kemboja.
1975 – Khmer Rouge menentang kerajaan pemerintah Republik Khmer.
1978 – Khmer Rouge menentang tentera Vietnam.
1979 – tentera Thailand menghalau pendatang tanpa izin Kemboja melalui tebing2 tinggi candi.
1998 – Thailand buka pintu untuk pengunjung candi.
2003 – Kemboja siapkan jalan mendaki tebing2 tinggi ke candi.
2008 – Unesco iktiraf World Heritage, Thailand memprotes.
2008-2011 – Perang antara Thailand dan Kemboja.
2012 – me menjejaki kaki di candi Preah Vihear untuk pertama kalinya dan mengupdate blog ini. Amadeus!

Search engine: wat buddha sempadan thai dan kemboja

Alahai.

↑ offering breathtaking views across the lush green plains below of Thailand, Preah Vihear, Cambodia

↑ aQi and the tour guides, Preah Vihear, Cambodia

↑ Churning of the Ocean of Milk, Preah Vihear, Cambodia

↑ aQi on the second gopura, Preah Vihear, Cambodia

↑ the Central Shrine and Prasat, Preah Vihear, Cambodia

me at Fourth Gopura, Upper Level, Preah Vihear, border Thailand/Cambodia

↑ spectacular views of the surrounding plains 500m below of Pei Ta Da Cliff

ANGKOR WAT


↑ the Central Sanctuary, Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

Selepas makan tengahari, Angkor Wat adalah candi yg terakhir me dibawa melawat sebelum pulang ke ganggang.

Alahai.

↑ aQi and little monk, Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

↑ one of the towers, Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

↑ it’s a jungle out there, Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

↑ a view from top level, Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

↑ sensual apsaras, Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

↑ an old lady collecting used bottles and cans, Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

↑ aQi at Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia