Month: July 2012

KUMPULAN MUZIK ASLI & KLASIK NIRWANA

Kumpulan muzik asli & klasik Nirwana

Semalam malas lagi hendak beli makanan berbuka puasa di param. Beli kuih muih dulu di tepi Jalan Bukit Indah.

Lepas solat maghrib, makan sate ayam di Restoran Satay Station sudah.

Alahai.

Nirwana Entertainment
sate ayam dua puluh cucuk
Advertisements

MENCARI GADIS BUNGA YG HOT


1. Welcome to the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur.

Petang Sabtu semalam me kan kena pergi lapanganterbang LCCT itu dan ambil bibik yg pulang bercuti sebulan di kampungnya.

Pagi jam 10 sempat lagi terjah kebun orkid dan kebun bunga raya, tembak-tembak bunga sampai tengahari yg panas dan terik. (41 Photos Total)

Masa balik ingat nak singgah Memorial Tun Razak, tapi aDm bilang, ‘dah hauslah bah’.

Alahai.


2. White Orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


3. Pink orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


4. Orange Tulip Ginger (Costus curvibracteatus) in the at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


5. Yellow Arachnis orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


6. White orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


7. Yellow orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


8. Cat’s Whisker (Orthosiphon Aristatus) flower at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


9. Little orchid flowers at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


10. Phalaenopsis Cornu Cervi at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


11. Red orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


12. type of Tiger orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


13. Phalaenopsis bellina var. Phaik Khuan orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


14. orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


15. red orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


16. Arundina Graminifolia (Bamboo Orchids) at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


17. different type of orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


18. Yellow orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


19. Red orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


20. Red Aranda orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


21. Pool rockscape at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


22. Green needle leaves in the morning at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


23. Cat’s whisker flower (Orthosiphon Aristatus) at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


24. Pink orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


25. A lonely pink water lily in a pool at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


26. Tiger stripe Arachnis Maroon Maggie orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


27. Pink Aranda orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


28. Ascocenda pink orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


29. Renanthera Kalsom orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


30. Brunfelsia calycina, the common name of Yesterday-Today-and Tomorrow comes from the quick change in the flower colors from purple to lavender to white. Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


31. Bauhinia kockiana (Ketup-ketup) flowers in the Hibiscus Garden & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


32. White bougainvillea ‘Apple Blossom’ flowers bloom at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


33. A red hibiscus schizopetalus ‘Pagoda’ double flower at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


34. The sky-blue flowers, of Thunbergia grandiflora Alba at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


35. White and red Flamingo Lily (Anthurium Andraeanum) or Painter’s Palette flowers at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


36. Ixora flower at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


37. Red orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


38. Gandarusa (Justicia gendarussa ‘Variegata’) grown in the open at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


39. Arundina Graminifolia (Bamboo Orchids) at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).


40. Pink Vanda orchids at the Hibiscus & Orchids Garden, Kuala Lumpur (2012).

41. gadisBunga and Me

HOW TO CREATE GROUPON PHOTOBOOK

Stage on Jalan Ampang

Sejak dua menjak ini ada ramai kengkawan me tanya macamana nak buat photobook itu. Me bukanlah pandai nak tunjuk secara terperinci cara-caranya. Tapi ilmu bukan boleh dibawa masuk ke kubur kannns. Lagipun banyak dalam blog oranglain sudah bercerita. Antaranya ialah blog [+ lanabusybee ]. Tapi secara kasarnya, begini.

  1. Mula-mula anda kena daftar dan beli baucer Groupon. Biasanya RM69, tetapi kekadang ada tawaran sehingga RM50. Bergantung pada syarikat yg menawarkan perkhidmatan photobook tersebut.
  2. Kena baca syarat dan terma dalam baucer Groupon yg anda sudah beli. Lain syarikat berlainan pula caranya. Muat turun design software yg disarankan untuk pertama kali.
  3. Sebelum itu, sediakan satu folder untuk gambar-gambar yg anda ingin muatkan dalam photobook anda itu nanti. Biasanya syarikat memberi tawaran sehingga 36 mukasurat sahaja. Biasanya juga, me sediakan lebihkurang 120 gambar untuk satu photobook. Lagi banyak gambar lagi kecil saiz gambar tersebut dalam photobook nanti.
  4. Selepas selesai mengubahsuai gambar-gambar dalam photobook, anda boleh menghantar pdf files dengan menggunakan emel kepada syarikat. Sambil itu, anda dikehendaki menghantar juga maklumat peribadi yg dikehendaki termasuk nombor siri baucer. Anda ada pilihan untuk menyuruh syarikat menghantar photobook itu ke rumah anda atau anda boleh mengambilnya sendiri dikedai cawangan syarikat.
  5. Biasanya syarikat meminta tempoh selama 2 minggu untuk menyiapkan photobook anda.

Selamat mencuba dan beramal.

Alahai.

KORUPSI DI PALEMBANG AIRPORT

YESTERDAY YONG PENG SUNSET

Kalau mengikut jadual, kapalterbang bibik mendarat jam 4.20 petang tadi. Tapi jam 4.11 petang, bibik sudah telefon kata kapalterbang sudah tiba.

Jam 4.33 petang, bibik sudah naik kereta. Belum sempat bertolak pulang ke Masai, bibik sudah menangis sebab kena bayar wang korupsi pegawai di Lapanganterbang Palembang. Pegawai minta dua juta setengah rupiah (RM1,000) untuk naik kapalterbang. Alasan mereka sebab bibik tiada kartu pekerjaan yg sah dari kerajaan Indon. Bibik cakap dia tiada bawa wang sebanyak itu. Bila di periksa dalam dompet bibik ada dua hatus hinggit dan diambil dengan selamba saja oleh mereka.

Bibik cerita lagi, masa penahanan tadi, dia bersama dua orang pembantu rumah yg lain. Mereka semua pun sama menangis-nangis juga. Sorang beri dua juta setengah rupiah, dan sorang lagi cuma beri sehatus hinggit saja. Me cakap bibik sabar je, memang sudah tiada rezeki begitu. Yg penting bibik sudah sampai dengan selamat di sini.

Alahai.

ADA MAKK AMEK KESAH?

An animation of the Leaning Tower of Teluk Anson.

Me memey (baca memang) sudah rancang hendak tangkap gambiran matahari terbenam di Kampung Sungai Haji Dorani itu petang tadi. Tapi bila terperangkap dalam kemacetan jalanraya di Jalan Semarak menuju lebuhraya Duke dan bila sampai di Plaza Tol Jalan Duta, dan ternampak awek LAWA bawa BLM, tiba-tiba saja me tukar fikiran. Nak ripit tangkap gambiran waktu malam Menara Condong Teluk Intan pun boleh juga.

Tahun lepas pun me pernah ke sini. [+ this is the reason why I came to Perak last weekend ] Nasib baik juga apek yg jaga menara itu sudah baiki lampu kalimantang di tingkat 3 dan 4 yg rosak dulu. *Ketawa.

Dipendekkan cerita, me sudah beli juadah mee hoon goreng di Hentian Rehat & Rawat Sungai Buloh dan berbuka puasa di Hentian Sebelah Ladang Bikam. Mamam atas bangku saja tapi.

Sampai di Plaza Tol Bidor (bayaran tol adalah RM17.60) pun hari sudah malam. Sempat tangkap sekeping dua keping gambiran di Menara Condong sebelum pulang ke Bukit Belacan.

Nota. Me memey nak buat protected entry dan letak password. Tapi rasa macam kurang asamboi saja kan. Kannns.

Pascanota. Ada kengkawan yg komplen pasal gambar animasi diatas tidak dapat ditonton dlm skrin monitor memasing. Me pun tidak tahu kenapa sebab kelmarin semasa me postkan tiada apa-apa masalah yg berlaku.

Alahai.

with half-moon on top of the tower.
green fluorescent lights with crescent moon of the night
RED LIGHTINGS
the tower entrance
THE WRITE-UP OF THE HISTORY
aDm
adm and me

7 RAMADHAN 1433H

last night Bukit Belacan’s crescent moon

Semalam tidak seperti selalunya, malas hendak berebut-rebut membeli juadah di param. Tetiba teringin hendak makan nasi ayam penyet pula. Restoran nasi ayam penyet AP Bandar Baru Ampang sudah.

Hari ini sudah 7 Ramadhan 1433 Hijrah, bermaksud sudah seminggu kita berpuasa. Alhamdulillah. 3 minggu lagi kita akan berhari raya kan. *Senyum.

Me juga baru tahu yg 7 Ramadhan merupakan siri drama TV3 di bulan puasa ini. Me tidak tengok tapi. [+ Carimember ]

Alahai.

nasi ayam penyet AP BANDAR BARU AMPANG
cendol air soya
me can dream, can’t me?