BACKUP

years of external hardisks

Sejak guna kamera dslr beberapa tahun yg sudah, simpanan gambar-gambar dalam hardisk me pun makin bertambah. Me pastikan ada 2 hardisk me gunakan dalam sesuatu masa. Yg satu lagi untuk simpanan.

Dalam banyak-banyak hardisk yg me guna, me suka hardisk jenama WD (Western Digital) sebab ada password. Tapi hardisk WD yg mula-mula me pakai sudah tidak boleh dikesan pula oleh mana-mana komputer peribadi. Lampunya saja yg menyala. Bila me hantar ke pusat servis termasuk yg ada di Lowyat pun ramai yg tidak berani baiki. Ada satu kedai minta RM1,800 untuk menjumpai kembali isi perut hardisk itu.

Pascanota. Malas nak buat entri baru. Cuma nak cerita gambar diatas adalah dari kamera dslr Nikon D7000 me yg hampir dua tahun usianya. Gambar itu yg me tangkap malam tadi adalah yg ke 79,719. [Check Shutter Count.com ] Exif datanya adalah f/1.8, 1/80 sec, ISO 400, 50mm focal length.

Alahai.

24 thoughts on “BACKUP

    1. nk tau gak camne leh kena curi tuu.. kat umah, opis? dalam kete? cerr citerr..
      memang nangis tak berlagu kanns.. uhhhuuu

  1. photobook tu camne tn haji me? leh explain sikit tak…wat entry ke…mine punya pun byk gambo dan video anak2 dari kecik ni, semua dlm lappy ni jer…kalu corrupt memang nangis…dok nak beli external tak beli2 lagi nih…alahai….

Comments are closed.