KORUPSI DI PALEMBANG AIRPORT

YESTERDAY YONG PENG SUNSET

Kalau mengikut jadual, kapalterbang bibik mendarat jam 4.20 petang tadi. Tapi jam 4.11 petang, bibik sudah telefon kata kapalterbang sudah tiba.

Jam 4.33 petang, bibik sudah naik kereta. Belum sempat bertolak pulang ke Masai, bibik sudah menangis sebab kena bayar wang korupsi pegawai di Lapanganterbang Palembang. Pegawai minta dua juta setengah rupiah (RM1,000) untuk naik kapalterbang. Alasan mereka sebab bibik tiada kartu pekerjaan yg sah dari kerajaan Indon. Bibik cakap dia tiada bawa wang sebanyak itu. Bila di periksa dalam dompet bibik ada dua hatus hinggit dan diambil dengan selamba saja oleh mereka.

Bibik cerita lagi, masa penahanan tadi, dia bersama dua orang pembantu rumah yg lain. Mereka semua pun sama menangis-nangis juga. Sorang beri dua juta setengah rupiah, dan sorang lagi cuma beri sehatus hinggit saja. Me cakap bibik sabar je, memang sudah tiada rezeki begitu. Yg penting bibik sudah sampai dengan selamat di sini.

Alahai.

5 thoughts on “KORUPSI DI PALEMBANG AIRPORT

  1. sama la ngan bekas bibik saya dolu… korupsi di airport medan & pelabuhan apa ntah nama tak igt … tiap kali balik time tu la kena pau ngan officer sana … ok la tu bibik hjme tak missed flight cam bekas bibikku itu…

Comments are closed.