Category: Johor Bahru

SIGMA UWA LENS 10-20MM

Ahad tengahri tadi sudah terjah ke Plaza Angsana. Gara2 tujuh hari tujuh malam tak lena tidur asyik teringatkan lens ultra wide angle 10-20mm sigma yg itu.

Kebetulan kamera lama dslr Canon 40D yg aDm pakai asyik rosak saje. Haku tak perbetulkan lens yg rosak itu, tapi haku beli lens baru saje.

Set sofa kulit binatang utk raya tahun nih boleh tunggu. *Ketawa.

Gambar diatas me tangkap guna Sony Nex 5. Kamera dslr yg satu lagi, Nikon D7000, tengah berehat gitu.

I’VE GOT FIVE KIDS TO FEED

Utk mengelakkan keliru, haku cerr cerita pasal anak-anak haku yg lima.

Yg satu, aDm, bukanlah nama sebenar. Dulu, darjah satu sampai darjah enam di sekolah rendah jenis kebangsaan cina masai. Semalam baru tiba dari Kota Samarahan.

Yg dua, aTi, sekang kat kolej di Jasin (Melaka oke). Dulu, aTi pon sekolah cina masai.

Yg tiga, aQi, sekang pengawas di sekolah menengah kebangsaan. Dulu, aQi belajar di sekolah rendah cina nam heng.

Yg empat, aBo, masih bersekolah di sekolah cina nam heng, sepelaung jer dari rumah.

Yg lima, yaasir, sekang sekolah tadika cina matahari. Nak register sekolah cina nam heng jugak. Masa gi sekolah tadika saje tak pakai pampers boleh pulak. *Ketawa.

Semalam petang (Sabtu), sempat jugak haku bawak dorang semua makan2 steamboat buka puasa. Kat Jaya Jusco Tebrau City sudah.

Esok malam dah raya. Salam hariraya aidilfitri wat kengkawan semualah. Maaf zahir dan bathin dari me yg jauh dimata.

PANTAI PASIR LAYAR SUNRISE

[+ Pantai Pasir Layar ]

2 minggu lepas haku dah terjumpa pantai Pasir Layar. Pertama kali sampai kesana.

Semalam pagi (Sabtu) haku terjah lagi ke situ. Sampi kt guard post, haku ditahan kata tak leh masuk. Haku kata nak ke Pantai Pasir Layar. Mamat guard kata pantai pasir layar dah takde lagi sebab pelabuhan Tanjung Langsat dah amek. Kalo nak ke pantai, enchek_Me leh ikut jalan luar tepi ke pantai, katanya, berdekatan sarang buaya.

Haku follow je. Sibbaek pantai yg menarik jugak.

SELAT TEBRAU

Hari Selasa haku dah panjat bangunan Citi Plaza. Tempat haku penah dilasik mata lebih 2 tahun lampau. Tapi kali ni haku pergi sbb ade urusan seri paduka baginda oke.

Masa nak masuk ke lift haku nmpk pemandangan yg haku rasa kalo tangkap sunrise memang mancongkam dari sini.

PULAU JULING DI DEPAN MATA

[+ 8/8/2011 ]
[+ 23/5/2011 ]
[+ 87/365 ]
[+ 27/365 ]

Pas subuh pagi2 Selasa semalam haku bekejaran ke Kong Kong lagik. Sebenarnya agak lambat dari biasa. Dan haku agak jeles sebab dlm perjalanan ke sana haku sudah nmpk matahari yg berbentuk sunyolk dah agak tinggi. Kalolah haku kuar rumah awal sikit. Tapi missi tetap diteruskan.

Sebenarnya semalam (Selasa) haku cuti atas panggilan pulau dan urusan seri paduka baginda. Ada sesape yg rindukan haku ker? *Senyum.

RAJA LELONG

Tahniah pada rakan siber haku yg separuh itu, tb aka Tunbegia aka Thunbergia Laurifolia yg baru saja menyelesaikan urusan jual beli rumah lelongnya di Bukit Indah (Ampang) dan rumah lamanya berhadapan Tesco. Urusan penjualan hartanah yg mengambil masa hampir tiga tahun gitu. [+ raja masai dah jadi raja lelong]

Tb ada bagitau kelmarin (kat Plaza Angsana) beliau sudah belek2 lens UWA yg rege ribu riban utk kamera dslrnya. Dan macam biasa jugak, bini kesayangan beliau sudah mencebekkan bibir sambil bilang, ‘baek beli set sofa baru kulit binatang utk raya minggu depan’. Saperlar tak sayang bini wehh, tapi ada kan. Kanns. *Ketawa.