Category: Negeri Sembilan

BROGA

SEMPADAN NEGERI SELANGOR / NEGERI SEMBILAN

Sementara menunggu anak dara penulis mendengar taklimat ringkas di kolej bahasa Jepunnya, penulis sempat berlari-larian ke pekan kecil Broga yg terletak di sempadan negeri Selangor dan Negeri Sembilan.

Nota. Penulis pernah memanjat Bukit Broga dua kali. Yg pertama penulis berkejaran untuk menangkap sunsite sunset. Yg kedua pula penulis sempat sampai ke puncaknya untuk menangkap dan menikmati keindahan sunrice sunrise.

Nota lagi. Broga mengambil nama sempena nama Sungai Beroga. Beroga juga dikatakan berasal dari kata Buragas, iaitu rasaksa yang sangat besar dan ganas, hidup di dalam tanah, sesekali keluar mandi di kawasan air terjun. Tanda-tanda Buragas akan keluar ialah apabila hujan panas pada waktu tengah hari. Ketika itu pasti ada darah tumpah akibat pertarungan antara dua jejaka. Buragas akan keluar mencari dua jejaka tersebut dan memusnahkan kedua-duanya serta kampung halaman.

Alahai.

Sungai Broga
LADANG GETAH BANYAK NYAMUK, BROGA
MOTOR BURUK APEK
Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Kampong Baru Broga atau nama ringkasnya SJK(C) Kg Baru Broga, merupakan sebuah Sekolah jenis kebangsaan Cina yang terletak di Kampong Baru Broga.
BUKIT BROGA I CLIMBED TWICE
PUCUK UBI
my red ‘MELBOURNE’ cap
while you are in deep sleep
Advertisements

ラチャド岬の戦い

Cape Rachado atau Tanjung Tuan, Melaka agak unik kerana terletak dalam negeri Sembilan.

Me pernah sampai datang sini empat tahun lampau dgn aTi dan aQi, tapi tak sampailah hingga ke rumah api ini. Kelmarin me sudah tekadkan hati nak panjat juga sampai ke rumah api dan turun hingga ke pantai dan pulau Intan. Alhamdulillah.

Sebenarnya bukanlah jauh sangat, 20 menet saja sudah sampai di rumah api. 40 menet dari rumah api turun ke pantai Monkey Bay, itupun termasuk banyak berhenti tangkap gambar pokok dlm hutan. Nak naik keatas balik dari pantai ke rumah api pun sama, memanglah mengah. Tapi taklah semengah panjat Bukit Broga ya.

Alahai.

TELUK KEMANG

Pas antar aTi kat asramanye di Jasin petang semalam (Ahad), haku terus terjah pantai Port Dickson. Tak tahu port mana yg baik utk tangkap sunset. Dan masa haku sampi nih matahari masih setinggi galah.

Gambar atas haku pakai Nikon D7000 yg ada ND filter sbb mula2 haku tengok hempasan ombak di tepi pantai yg agak2 menarik. Tapi bila post-edit haku tak puas ati sbb gambar yg kusam. Haku patut guna Canon 40D lama haku je sbb ada wide angle lens kalo tangkap landscape yg mabeles. Kecelaruan minda kekadang berlaku jugak dlm photography. Bye.

KOTA LUKUT

Dlm perjalanan balik dari Jasin (antar aTi) dan PD (Teluk Kemang), haku tak plan pon nak singgah Kota Lukut nih. Lagipun hari dah nak malam.

Mula2 haku ingat haku sorang jer kat tempat kubu lama nih. Tapi bila dah agak lama haku sampi adalah sorang brader cina nih naik basikal – tengah exercise mengayuh agaknya. Borak2 sikit jer.

GOOD TUESDAY MORNING ORANG MASAI

Ituari haku dah cakap, kalo amek gambo matahari terbit kat sini memang cun.

Pagi Senin semalam oke, kebetulan lalu di sini. Peluang keemasan yg tak mungkin haku (sebagai photographer tegar) melepaskan begitu saje.

Masa haku panjat bukit menara nih masih agak gelap. Tapi tetibe haku terbau pak belang kat atas menara pulak. ;-P

[+ 2 March 2011 – Menara Tinjau Pedas ]

Pedas Look-out Point, Plus Highway heading north

Menara Tinjau – Pedas

Senja Ahad, pas antar aTi kat asrama Jasin, haku singgah amik gambar sunset kat tempat rehat yg ada pemandangan diatas bukit dekat Rest Area Pedas/Linggi.

Punyalah tinggi anak tangga haku daki. Dengan tripod besar gedabak. Mengah sehh. Bila sampai atas, baru haku perasan, terlupa pulak bawak camera mount (a detachable plate with a thumbscrew to hold onto the camera). Jadi haku amik handheld sajer.

Pedas Lookout Point, Plus Highway

Tapi haku rasa lebih sesowai kalo amik gambar masa terbit mentari kat sinih.

Pedas, Negeri Sembilan