Search Results for: bali

Sunset at Taman Merdeka

Laman Malaysia

Petang Sabtu kelmarin, mula2 haku ingat nak gi Tanjung Belungkor. Tapi kesuntukan masa, haku terjah Taman Merdeka saje.

Citer lain. Khamis lepas, aDm bagitau baru balik dari sembahyang mayat kawan seunivnyer kt unimas. Mati bunuh diri dgn terjun dalam tasik guna pemberat batu. Ada blognya kat google – Bunuh Diri di Jambatan Tasik Cinta. Bukan jembatan kat bawah oke.

Citer pasal blog dan kematian juga. Esok genap Hampir sebulan uncle kamal meninggal dunia. Haku nak citer sikit pasal uncle kamal yg haku anggap sebagai mentor, blogger tegar dan berhati budiman. Ramai yg tahu haku mula berblog sejak kelahiran yaasir lagik – 4 tahun yg lampau. Blog yg mula2 haku buat adalah di ekawan. Dan uncle kamal adalah orang yg pertama komen blog haku. Mula2 haku terkejut jugak sbb tengok profilenya.  Orang tua dah 73 tahun uoolss. Tapi lama-kelamaan haku dapat sesuaikan diri dgn komen2 uncle kamal yg bernas, simple dan budiman. Betul kata uncle, ‘a friend in need, is a friend indeed’. Alfatihah wat uncle kamal itu. [+ Blog uncle kamal ] Macamana dengan kengkawan – masihkah ingat orang pertama yg komen blog kengkawan dulu2 tu? *Senyum.

.

a bridge to Padang Merdeka, ‘Johor’

Kekadang haku terpk juge. Kalo2 haku meninggal nanti. Blog ini sajela yg haku ade sbg kenang-kenangan. Cume satu je azam haku untuk tunaikan haji sblom meninggal. Kalo haku x sempat, sila bagitau anak2 haku tuk ‘badal’/upahkan haji. Itu saje. Oops, satu lagik – sila sedekahkan al-fatihah wat haku nanti. Terimakaseh kengkawan sumer. Wallahualam.

Light Painting Project – not HDR

Masai, Johor
Canon 7000, Sigma 18-250mm at 18mm focal length, f/11, 30sec, ISO-100

“The Piano” – haku tembak gambo nih dgn aBo sebagai model. Dalam bilik yg gelap gulita. Bile melibatkan manusia, pastikan mereka bersedia tuk x begerak dikeseluruhan exposure, pergerakan mata pown leh mengaburkan foto. 30 saat yg digunakan cukup untuk haku terangkan model, kekunci piano, dan buku latihan piano. Guna flash light (bukan speedlight atau flash light kat kamera), tapi orang British panggil torch light, orang Melayu panggil Lampu Picit (Minang = celait, Banjar = suar, Singkawang = senter, Sarawak = slait, Perak = selait, Kedah = toslet, Jawa = lampu urut). Lilin dinyalakan 2 saat (yg pertama, kemudian tiup padamkan) saja tuk mengelakkan exposure terlampau.

Citer pasal entri sblom nih. Ramai yg ingat haku main2 bile haku ckp xnak update blog nih hari2. Haku nk berehat jerr. Ada kengkawan ingat haku dah ke Bali. *Ketawa. Dan gambo aBo diatas bukanla HDR.

82/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part VI and the last part. Sama macam siri episode Star Wars pulak. *Ketawa.

Olehkerane xdok tempat2 menarik lain, dari Jambatan Barelang haku soh mas sopir (drebar) terus antar ke terminal feri Batam Centre.

Sampi kt terminal dah kul 9, bila haku amik boarding pass kul 10.30am punye feri, tetiba dapt order soh haku beli buah salak jeruk banyak2 pulak. Kalo de orang jual buah salak tepi2 longkang bolehlah haku belikan. Nak tunggu shopping mall sebelah terminal pulak bukak kul 11. Aper barang kann? Sbb kat situ je ade jual buah2an selain pasar Nagoya yg agak jauh. Last2 haku belikan jer donut kat Big Apple Tesco Extra Plentong sudah.

Dipendek citer, kul 1.30 ptg (waktu Malaysia) dah sampi Stulang Laut.

Kesimpulannye, haku berpuas ati dgn berpetualangan (pengembaraan) haku yg pertama ke Batam kelmarin. Walopown secara terjah2 dlmasa yg singkat saje. Yg penting perbelanjaan mengikut bajet dan xdok kejadian yg x diingini berlaku. Tapi wisatawan haku nih xdok kena mengena dgn planning haku nak gi Bali bulan depan ye kengkawan. *Senyum.

Bukit Batam, Indonesia

Dan macam siri Star Wars jugak, haku sengaje letak Part IV, V dan VI dulu. Part I, II and III akan menyusul kemudian. Tungguu.

Batam Town Center, Indonesia

The End.

81/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part V.

Lepas breakfast di hotel, mas sopir (drebar) hantar haku gi tengok jambatan terpanjang di kepulauan batam. Sebenarnye jambatan tuh xlah panjang maner. Cumer 6 jambatan menghubungi beberapa pulau diselatan Batam. 30 menit sudah sampai.

Haku cumer sampi jambatan yg kedua dan patah balik.

Secara amnye, haku tengok pulau Batam xlah sekecil yg haku sangke. Penduduknye pown lumayan juger. Motor kapcai dimane2. “Tapi sepuloh tahun dulu Batam nih jelek pak,” kata mas sopir tuh.

Lagi satu haku perasan, orang Batam bertutur dalam bahasa Melayu spt org Johor. Baru haku teringat yg Batam pernah menjadi jajahan takluk kerajaan Johor lama sebelum dipisahkan oleh penjajah British dan Belanda.

What are the interesting places to go in Batam?

Selain rumah urut, xdelah tempat menarik nak dikunjungi.  Orang Batam sendirik mengaku gitu. Smpi drebar (pemandu haku) soh gi Tanjung Pinang (Pulau Bintan) tengok tempat sejarah spt Masjid Kuning Telor dan kuburan panjang adenye. Yg haku boleh suggest ialah Masjid Raya Besar, Coastarina (tempat fun fair), Hang Nadim airport dan Jambatan Balerang. Boring kann. Ooops hampir telupe. Ade kem bekas peninggalan orang2 pelarian Vietnam diselatan pulau.

What is the currency rate?

Masa ondway ke terminal feri Stulang Laut, haku berenti kat Pasir Pelangi tuk tukar duit indon. 1 juta rupiah = RM355.80 (ataupun RM1 = 2,810 rupiah). Masa haku nak balik di terminal Batam Center, bila haku nak beli duit rupiah  dah jadik RM1 = 2,700 rupiah, semata2 nk beli buah salak jeruk yg x jumper. Lesson learned, tukarlah duit rupiah di Malaysia.

Lagi satu haku nk citer pasal kastam tax di Batam. Masa haku beli tiket pegi balik di Stulang Laut, haku dah bayar harga tiket. Haku hingat dh x kena bayar apa2 lagik. Bila nk balik, haku terpaksa membayar tax kastam (210,000 rupiah = RM74). Sibbaik haku ade belen. Lesson learned, simpanlah baki duit indon sekurang2nye suku juta rupiah masa nak balik.

Perairan Batam, Indonesia

Masyarakat setempat menyebutnya “Jembatan Barelang”, namun ada juga yang menyebutnya “Jembatan Habibie”, karena Habibielah yang memprakarsai pembangunan jembatan itu untuk menfasilitasi ketiga pulau tersebut yang dirancang untuk dikembangkan menjadi wilayah industri di Kepulauan Riau. [+ sumber: Bromble BANE ]

Citer berkenaan jambatan Barelang nih, tetiba haku terjumpa video ada budak lompat jambatan nih semate2 nak menang motor. Korang ade bra? [+ adu nyali terjun ]

dari Jambatan Narasinga (jembatan nomor 2)

Citer lain. Haku nk mintak maap pd rakan blogger yg tetibe terjah ke ‘johor’ nak melawat Istana Lama Bukit Zaharah tetapi kuchiva kerna ditutup tuk renovasi. Takdoklah tempat lain yg menarik di ‘johor’ yg haku boleh cadang sampaikan orang ‘johor’ sendirik gi melawat batam. *Ketawa.

on top of Barelang Bridge, Batam

To be continued.

Supermoon (almost)

Sabtu malam semalam merupakan malam ‘supermoon’ – bulan mengambang penuh dgn jarak yg paling hampir dgn bumi. Kali terakhir 18 tahun yg lampau (thanks to mQ). Olehkerana haku dah nmpk terangnye bulan dgn langit cerah tanpa awan di Batam malam sebelumnye, jadi bile haku balik haku terus amek gambar almost-supermoon semalam. Haku pakai Nikon D7000, tripod, sigma lens 18-250mm at 250mm focal length. Setting ISO 200, F/6.3, 1/800 second exposure. Masa nih dah kul 9.41 malam.

Masai, Johor

Bawah adalah gambar supermoon (superlah sangat kann) pagi tadik semasa haku nak gi keje pulak. Bulan yg satu.

a view from Bukit Belachan, Ampang

63/365

Berpetualang ke Temasik. Part IV and the last part. Lebih pendek dari siri episode Star Wars. *Ketawa.

Gambar HDR terakhir dibawah (guna tripod, 3 exposures) sblom haku merempit balik ke Masai.

Helix Bridge and Marina Bay Sands, Singapore
D7000, ISO 3200, 1/3s, f/3.5, 18mm, 3 exposures (-2 ev, 0, +2 ev)