Tag: INDONESIA: BATAM

SEPERTI PUNGGUK RINDUKAN BULAN

wish it under the fullmoon

Sudah ada rakan penulis yg mengajak pergi berwisata ke Pontianak. Sebenarnya kami merancang sudah agak lama. Tetapi oleh kerana kesuntukan masa dengan urusan peribadi dan bisnes masing-masing, maka kami tidak dapat tentukan tarikh yg sesuai untuk kesana. Tetapi rakan penulis itu kata dua hari hujung minggu sudah memadai. Tetapi penulis tidaklah bersetuju kerana untuk ke Pontianak, kami kena naik feri dari Stulang Laut ke Pulau Batam. Dan dari Pulau Batam kena menaiki pesawat ke Jakarta dahulu sebelum terbang ke Pontianak. Bali dari Pontianak ke Masai pun sama. Sekurang-kurangnya tiga hari tiga malam begitu, kata penulis.

Itupun kalau mendapat pelepasan lesen dari menteri kewangan penulis juga.

Alahai.

86/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part III.

Lepas makan kt KFC, haku dgn drebar terjah ke Hang Nadim Airport. Agak jauh dari Batam Town Center.

Masa di Coastarina haku tengok banyaknye kapalterbang berlegaran diruang udara Batam. Haku mule2 ingat dorang nk landing kat pulau nih. Tapi haku diberitau airport Batam ditutup kul 6 malam saje. Jadik dimanekah sebenonye dorang landing erk? *Ketawa.

Selain Hang Nadim airport Batam, terdapat jugak Laksamana Hang Nadim, anak kepada Laksamana Hang Tuah dan merupakan pahlawan Melayu Melaka yang berjuang melawan kedatangan penjajah Portugis. Korvet Kelas Laksamana Tentera Laut Diraja Malaysia KD Hang Nadim dinamakan bersempena Laksamana Hang Nadim. Gitu lohh. Ooops tertinggal pulak dengan kisah budak kecik yg dibunuh krn menyelamatkan negara Temasik dari serangan ikan todak (spearfish) kann.

[+ Prelude ]
[+ Part I ]
[+ Part II ]
[+ Part III ]
[+ Part IV ]
[+ Part V ]
[+ Part VI ]

Hang Nadim Airport, Batam Island

Keesokan paginye, seblom breakfast haku jalan2 carik lokasi menarik tangkap sunrise. Memang mentari merah yg cun, tp x dpt tangkap tepi laut pulak. Ini gambo van Kementerian Pembangunan yg mempromosi keluarga biarlah anak dua orang.

Kompleks Raffles City

Masa haku di Batam, haku terkejut bile kerani kaunter hotel bilang duit 50,000 rupiah yg haku bawak x laku pulak. Dem.

Batam Center, Indonesia

To be continued.

84/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part II.

Bila tiba di terminal feri Batam, haku terus booking Hotel berdekatan Coastarina.

Dalam pejalanan ke hotel, haku dah bincang dgn mas sopir (drebar taxi) kalo2 dia boleh bawak haku jalan2 malam tuh. Mas sopir setuju, dgn rege suku juta rupiah jer.

Kat mane pulau Batam? Dan baper besar pulau Ubin.

Semalam result SPM 2010 dah kuar. Ramai (9,239) yg dapat straight As. Yg x dpt pown lagik ramai. Dan ramai gak pembaca blog haku yg bijak2 belaka, tapi masih x tau dimana Batam kann. Jadi haku sertakan peta maps google tuk korang pikirla tengokla sendirik. *Senyum. Peratikan jugak Pulau Tekong dan kawasan tambakannye (a New Miles Wall) yg blom siap lagikk.

source: maps google

Usai mandi manda dan solat di bilik hotel, haku terus kuar (dgn mas sopir) pusing2 Batam Town Center. Mule2 gi amik gambar Masjid Raya Batam. Pastu gi Coastarina, taman tema permainan kanak2 tp tutupla pulak walopown masuk dikenakan bayaran.

Masjid Agung Batam

Coastarina Park, Batam

Lepas tangkap gambar di Coastarina, haku tanye mas sopir makanan sedap di pulau. Haku sebut nasi ayam penyet. Mas sopir bilang memang bersepah kat tepi2 longkang jalan. Disenangkan citer, haku makan dinner kat KFC jak.

Kat Coastarina nih, dgn terangnye bulan mengambang (supermoon lagik). Haku peratikan banyaknye kapalterbang2 berlegar2 rendah beratur untuk landing. Tp haku diberitahu (esok punye citer) yg Batam Airport tutup jam 6 petang. Jadik dimanakah mereka mendarat? Tak mungkin di Senai Airport pulak. Kowserr. ;-P

Coastarina Jetty, Batam

To be continued.

83/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part I.

Ini adalah siri pertama dari enam siri. Layann.

Walopown haku dah lamer plan nak gi Batam, tapi sungguh x ku sangke buah cempedak dah jadik nangke, ari Jumaat kelmarin haku dah terdampar di Pulau Riau itu. Even ari jumaat pown haku x yakin dapat pegi Batam sebab penjual tiket feri di Pasir Gudang terminal bilang feri kul 5.30 petang rosak pulak. Last minute haku gi feri terminal Stulang Laut. Pukul 7 malam (6 malam waktu indon barat) dah sampai pulau.

Ini pestaim haku sampai seberang. aQi pown samer.

Dlm pejalanan naik feri tuh, haku nampak jelas Pulau Ubin yg sudah berpagar besi sekelilingnye. Macam negara Israel pulak. Dan Pulau Tekong yg semakin luas kawasan tambakannye. Agak2 dorang amik pasir dari maner erk?

Johore Straits

To be continued.

82/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part VI and the last part. Sama macam siri episode Star Wars pulak. *Ketawa.

Olehkerane xdok tempat2 menarik lain, dari Jambatan Barelang haku soh mas sopir (drebar) terus antar ke terminal feri Batam Centre.

Sampi kt terminal dah kul 9, bila haku amik boarding pass kul 10.30am punye feri, tetiba dapt order soh haku beli buah salak jeruk banyak2 pulak. Kalo de orang jual buah salak tepi2 longkang bolehlah haku belikan. Nak tunggu shopping mall sebelah terminal pulak bukak kul 11. Aper barang kann? Sbb kat situ je ade jual buah2an selain pasar Nagoya yg agak jauh. Last2 haku belikan jer donut kat Big Apple Tesco Extra Plentong sudah.

Dipendek citer, kul 1.30 ptg (waktu Malaysia) dah sampi Stulang Laut.

Kesimpulannye, haku berpuas ati dgn berpetualangan (pengembaraan) haku yg pertama ke Batam kelmarin. Walopown secara terjah2 dlmasa yg singkat saje. Yg penting perbelanjaan mengikut bajet dan xdok kejadian yg x diingini berlaku. Tapi wisatawan haku nih xdok kena mengena dgn planning haku nak gi Bali bulan depan ye kengkawan. *Senyum.

Bukit Batam, Indonesia

Dan macam siri Star Wars jugak, haku sengaje letak Part IV, V dan VI dulu. Part I, II and III akan menyusul kemudian. Tungguu.

Batam Town Center, Indonesia

The End.

81/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part V.

Lepas breakfast di hotel, mas sopir (drebar) hantar haku gi tengok jambatan terpanjang di kepulauan batam. Sebenarnye jambatan tuh xlah panjang maner. Cumer 6 jambatan menghubungi beberapa pulau diselatan Batam. 30 menit sudah sampai.

Haku cumer sampi jambatan yg kedua dan patah balik.

Secara amnye, haku tengok pulau Batam xlah sekecil yg haku sangke. Penduduknye pown lumayan juger. Motor kapcai dimane2. “Tapi sepuloh tahun dulu Batam nih jelek pak,” kata mas sopir tuh.

Lagi satu haku perasan, orang Batam bertutur dalam bahasa Melayu spt org Johor. Baru haku teringat yg Batam pernah menjadi jajahan takluk kerajaan Johor lama sebelum dipisahkan oleh penjajah British dan Belanda.

What are the interesting places to go in Batam?

Selain rumah urut, xdelah tempat menarik nak dikunjungi.  Orang Batam sendirik mengaku gitu. Smpi drebar (pemandu haku) soh gi Tanjung Pinang (Pulau Bintan) tengok tempat sejarah spt Masjid Kuning Telor dan kuburan panjang adenye. Yg haku boleh suggest ialah Masjid Raya Besar, Coastarina (tempat fun fair), Hang Nadim airport dan Jambatan Balerang. Boring kann. Ooops hampir telupe. Ade kem bekas peninggalan orang2 pelarian Vietnam diselatan pulau.

What is the currency rate?

Masa ondway ke terminal feri Stulang Laut, haku berenti kat Pasir Pelangi tuk tukar duit indon. 1 juta rupiah = RM355.80 (ataupun RM1 = 2,810 rupiah). Masa haku nak balik di terminal Batam Center, bila haku nak beli duit rupiah  dah jadik RM1 = 2,700 rupiah, semata2 nk beli buah salak jeruk yg x jumper. Lesson learned, tukarlah duit rupiah di Malaysia.

Lagi satu haku nk citer pasal kastam tax di Batam. Masa haku beli tiket pegi balik di Stulang Laut, haku dah bayar harga tiket. Haku hingat dh x kena bayar apa2 lagik. Bila nk balik, haku terpaksa membayar tax kastam (210,000 rupiah = RM74). Sibbaik haku ade belen. Lesson learned, simpanlah baki duit indon sekurang2nye suku juta rupiah masa nak balik.

Perairan Batam, Indonesia

Masyarakat setempat menyebutnya “Jembatan Barelang”, namun ada juga yang menyebutnya “Jembatan Habibie”, karena Habibielah yang memprakarsai pembangunan jembatan itu untuk menfasilitasi ketiga pulau tersebut yang dirancang untuk dikembangkan menjadi wilayah industri di Kepulauan Riau. [+ sumber: Bromble BANE ]

Citer berkenaan jambatan Barelang nih, tetiba haku terjumpa video ada budak lompat jambatan nih semate2 nak menang motor. Korang ade bra? [+ adu nyali terjun ]

dari Jambatan Narasinga (jembatan nomor 2)

Citer lain. Haku nk mintak maap pd rakan blogger yg tetibe terjah ke ‘johor’ nak melawat Istana Lama Bukit Zaharah tetapi kuchiva kerna ditutup tuk renovasi. Takdoklah tempat lain yg menarik di ‘johor’ yg haku boleh cadang sampaikan orang ‘johor’ sendirik gi melawat batam. *Ketawa.

on top of Barelang Bridge, Batam

To be continued.

80/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part IV.

Hari kedua kesokkanye, haku dah pegi ke Jambatan Barelang. Dalam perjalanan kesana, drebar (pemandu haku) dah berenti tepi jalan – beli rokok di wartel. Dan haku sempat amek gambo bawah nih dari dalam mobil saje.

What to do at Batam?
Orang ramai kata datang ke Batam tujuan utama nak berurut. Tapi itu bukan tujuan haku. Tak terlintas pown. Kowser.

What to eat at Batam?

Apalagi kalo bukan nasi ayam penyet. Tapi itu bukanlah tujuan haku jugak. Kat tesco seri alam dan LC Catering Jalan Tebrau pown ader. Kat Batam haku belasah ayam KFC jak.

What to buy at Batam?

Orang kata buah salak batam sedap. Sedaplah sangat kan. Haku carik nak mam*pus x jumper2 jugak.

What else to buy at Batam?

Orang kata barang2 palsu jenama terkenal pown bersepah. Aper klise kann. Dulu2 masa kat Melbourne haku dah beli beg kulit jugak, tp xdok saper yg minat. Kahh.

Jalan menuju Jambatan Balerang, Batam Island