Tag: postaday2011

90/365

Senin lepas haku cuti. Ade permasalahan dgn kete2 haku lah pulak. Boring dok umah, haku gi Danga Bay. Ingatkan nak tangkap gambar orkid2 jelita kat Taman Orkid Juita yg haku penah pegi dulu2. Tapi sungguh x haku sangka, buah cempedak dah jadik nangka. Taman Rumah Limas dan taman orkid (yg terbiar dan x terjage) x dibenarkan masuk pulak oleh budak polis kat situ. “Dah tutup,” katanye. Dem.

[+ halaman orkid juita ]
[+ rumah limas johor ]
[+ 11/365 ]

Rumah Limas Pontian

Lepas tuh haku jalan ikut pantai tuju ke tempat kapal2 layar yg mewah.

Danga Bay Park

Johor Baharu

‘ Johor ‘

Advertisements

89/365

Biasanye kalo haku gi rumah abang haku kat Felda Tenggaroh, haku jalan ikut Kota Tinggi terus menghala ke Jemaluang. Tapi Ahad lepas, haku dah gatal nak ikut Kuala Sedili pulak. Walopown xdok gps coordinates, haku sampi gak.

Dulu haku penah ke mari (Kuala Sedili). Tapi ituari haku dah jumper spot terbaek tuk amek gambo sunset. Kalola haku sempat kemari lagik.

[+ previous visit to Sedili ]

Jambatan Haji Mohd Lazim, Tanjung Sedili

Jalan alternatif ke Tenggaroh dari Kuala Sedili tidaklah teruk sangat.  Cumer x dapat dikesan oleh wak Garmin. Tapi pemandangan kehijauan yg menarik juger. Cumer haku terkilan x sempat (malas) nak tangkap gambar Pulau Sibu dikejauhan.

Tenggaroh Selatan, Johor

88/365

Bapak haku dah kena angin ahmar minggu lepas. Sekang kat umah abang haku di Felda Tenggaroh. Hari Ahad dah menjenguknye.

Ini gambo aBo yg terkini. Harijadinye yg ke sepoh bulan Jun nanti.

SJK (C) Nam Heng, Masai
Nikon D7000, Nikkor 50mm, f/1.8, 1/1250sec, ISO 100

86/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part III.

Lepas makan kt KFC, haku dgn drebar terjah ke Hang Nadim Airport. Agak jauh dari Batam Town Center.

Masa di Coastarina haku tengok banyaknye kapalterbang berlegaran diruang udara Batam. Haku mule2 ingat dorang nk landing kat pulau nih. Tapi haku diberitau airport Batam ditutup kul 6 malam saje. Jadik dimanekah sebenonye dorang landing erk? *Ketawa.

Selain Hang Nadim airport Batam, terdapat jugak Laksamana Hang Nadim, anak kepada Laksamana Hang Tuah dan merupakan pahlawan Melayu Melaka yang berjuang melawan kedatangan penjajah Portugis. Korvet Kelas Laksamana Tentera Laut Diraja Malaysia KD Hang Nadim dinamakan bersempena Laksamana Hang Nadim. Gitu lohh. Ooops tertinggal pulak dengan kisah budak kecik yg dibunuh krn menyelamatkan negara Temasik dari serangan ikan todak (spearfish) kann.

[+ Prelude ]
[+ Part I ]
[+ Part II ]
[+ Part III ]
[+ Part IV ]
[+ Part V ]
[+ Part VI ]

Hang Nadim Airport, Batam Island

Keesokan paginye, seblom breakfast haku jalan2 carik lokasi menarik tangkap sunrise. Memang mentari merah yg cun, tp x dpt tangkap tepi laut pulak. Ini gambo van Kementerian Pembangunan yg mempromosi keluarga biarlah anak dua orang.

Kompleks Raffles City

Masa haku di Batam, haku terkejut bile kerani kaunter hotel bilang duit 50,000 rupiah yg haku bawak x laku pulak. Dem.

Batam Center, Indonesia

To be continued.

85/365

Ketakpuashatian tengok gambar KLCC (yg blur) dari Tasik Titiwangsa beberape bulan dulu jugak membuatkan haku revisit tasik tuh malam semlm. Diwaktu senja sorang diri (macam biasa lohh) dgn ditemani kerengga dan nyamuk2. Adoiii.

[+ 25 Nov 2010 ]

Titiwangsa Lake Gardens, KL
Nikon D7000, tripod, Sigma 18-250mm at 18mm, f/22, 13sec, ISO 800, HDR 3 exposures

84/365

Berpetualang ke Riau – Lingga. Part II.

Bila tiba di terminal feri Batam, haku terus booking Hotel berdekatan Coastarina.

Dalam pejalanan ke hotel, haku dah bincang dgn mas sopir (drebar taxi) kalo2 dia boleh bawak haku jalan2 malam tuh. Mas sopir setuju, dgn rege suku juta rupiah jer.

Kat mane pulau Batam? Dan baper besar pulau Ubin.

Semalam result SPM 2010 dah kuar. Ramai (9,239) yg dapat straight As. Yg x dpt pown lagik ramai. Dan ramai gak pembaca blog haku yg bijak2 belaka, tapi masih x tau dimana Batam kann. Jadi haku sertakan peta maps google tuk korang pikirla tengokla sendirik. *Senyum. Peratikan jugak Pulau Tekong dan kawasan tambakannye (a New Miles Wall) yg blom siap lagikk.

source: maps google

Usai mandi manda dan solat di bilik hotel, haku terus kuar (dgn mas sopir) pusing2 Batam Town Center. Mule2 gi amik gambar Masjid Raya Batam. Pastu gi Coastarina, taman tema permainan kanak2 tp tutupla pulak walopown masuk dikenakan bayaran.

Masjid Agung Batam

Coastarina Park, Batam

Lepas tangkap gambar di Coastarina, haku tanye mas sopir makanan sedap di pulau. Haku sebut nasi ayam penyet. Mas sopir bilang memang bersepah kat tepi2 longkang jalan. Disenangkan citer, haku makan dinner kat KFC jak.

Kat Coastarina nih, dgn terangnye bulan mengambang (supermoon lagik). Haku peratikan banyaknye kapalterbang2 berlegar2 rendah beratur untuk landing. Tp haku diberitahu (esok punye citer) yg Batam Airport tutup jam 6 petang. Jadik dimanakah mereka mendarat? Tak mungkin di Senai Airport pulak. Kowserr. ;-P

Coastarina Jetty, Batam

To be continued.