NEW CAMERA: LUMIX GF1

Dah lama haku plan nak beli camera compact nih – Panasonic Lumix GF1 (with 14mm f/2.5 lens). Dah berbulan2 sebenarnya.

Ituari dah terbeli Sony Nex 5, tapi sbb kamera dslr lama haku Canon EOS 40D yg aDm pakai selalu buat hal, jadi haku amek balik Canon tu, haku tukar Sony Nex 5 kat dia. Budak2 sekolah takleh pakai kamera besar2, kata maminya. Boleh gitu.

Tapi kalo takde kamera compact susah jugak buat haku. Tak selesa kalo jalan2 mengulor gi KLCC atau Ampang Park takde kamera kat tangan. Leh kematu telo jemari oke.

Dulu haku pernah pakai compact camera Ixus 110 IS, Ixus 40 dan Ixus 50. Percaya atau tidak, kesemua kamera compact camera Ixus haku tu hilang entah kemana. Haku juga penah beli compact camera Nikon Coolpix L22 utk aQi, tapi aQi baru je ngadu gambar tak cantek kusam kamera murahan screennya pecah sudah.

Akhirnya semlm petang (pas keje oke), haku gi Ampang Park beli je Lumix GF1 tu. Walopon sekang dah ada model baru GF2 dan GF3 yg touch screen. Sibbaik ada lagi last stok.

Gambar atas haku tangkap dgn dslr Nikon D7000 yg haku jarang2 pakai.

Gambar2 (bawah) yg haku mula2 amek guna kamera Lumix nih.

Advertisements

22 thoughts on “NEW CAMERA: LUMIX GF1

  1. tadi masuk kaler lain blog ni,dh bertukar dah…emm ni super compact kan? hari tu nk beli yg ni tp tak cukup budget beli canon powershot je…nanti kasi review mah…

  2. Assalamualaikum en_me..,
    bestnya itewwww…en_me dpt compact satu lagi…..
    dulu saya guna compact canon powershotA46..pakai 3 tahun rosak cuba boleh buat video jer…pas tu beli pula canon powershot A2000SI camtu juga tak sampai 2 tahun guna….anak tah jatuhkan kat mana lens tak mau kuar…huhuhuhuhu….tu sekarang guna Nikon D3100 ( tu jer yg mampu beli)….tp tulah bila nak bawa tembak gamba leceh macam macam nak kena jenjeng sekali…rasa nak cari balik satu compact buat santai aurora…..gitiewww citer nyer

    1. officially sekang ade 2 dslr (Nikon D7000 & Canon 40D) dan 2 supercompact (Sony Nex 5 & Panasonic Lumix GF1)..

      GF dgn Nex memang ada pro dan cons.. me lebih suka Nex-5 sbb gambar lagi cantik, ada HDR, panorama, tapi satu je masalah sbb lensnye yg besar dan panjang dari bodi.. Tapi me baru pakai GF1 x sampai 5 hari, nnti me review lagik.. ihiks

Comments are closed.